Kuyudan Ses Gelsin İstedim…
Proje Koordinatörü Çınar Noyan, ODD Gladyatörleri fikrinin doğuş hikayesini ve sektörde nasıl bir fark yarattıklarını şöyle anlatıyor:
Gladyatör organizasyonunun fikren doğuşu aslında oldukça eskiye dayanıyor. Bundan yaklaşık 15 sene kadar önce Nissan'da görev yaparken içimden ‘şöyle bir yarışma olsa ne güzel olurdu' diye geçirdiğim bir konseptti Gladyatör.
Otomotiv sektöründe çalışan herkes, her gün çok yoğun rekabet içinde farklılaşabilmek için elinden geleni yapıyor. Bu da gerek tasarlanan kampanyalarda gerekse de iletişim faaliyetlerinde çok daha yaratıcı olmayı mecburi kılıyor.
Ancak siz ne kadar yaratıcı olursanız olun ne kadar farklılaştığınıza inanırsanız inanın hitap ettiğiniz kitleden reaksiyonu doğru alamıyorsunuz. Sadece kendi çevrenizdeki veya sosyal medyadaki yorumları takip ediyor, yaratıcılığınızla ilgili fikir elde etmeye çalışıyorsunuz. Yani attığınız taş kuyudan ses getirmiyor, getirse de siz çok azını duyuyorsunuz.
İşte tam olarak Gladyatör'ün doğuşu bu ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Gerçekten hitap ettiğiniz kitle sizin reklamınız veya iletişim faaliyetiniz ile ilgili ne düşünüyor? Onu ödül almanıza yetecek kadar başarılı ve değerli buluyor mu? Sadece konuşulmak değil aynı zamanda beğenilmeyi de sağlıyor mu?
Çınar Noyan
Proje Koordinatör
Bu sorulara cevap verecek tek sektörel yarışma Gladyatör diyebiliriz. Gladyatör, iletişim faaliyetinizden çıkan sonucun ödüllendirildiği bir yarışma. Halkın, jüri değerlendirmesine gönderdiği çalışmalar, akademik açıdan da değerlendirildikten sonra ödüllendiriliyor. Bu da aslında başarınızın çifte onaylı taçlandırılması anlamına geliyor.
Üstelik sadece marka veya ürününüz için değil, bu yaratıcı çalışmayı gerçekleştirenler için de bir gurur vesilesi haline gelebiliyor. Kim bilir belki yakın gelecekte “x adet Gladyatör Sahibi İletişimci” gibi unvanlar da görebiliriz.
İşte o zaman bu güzel organizasyonu gerçekten hayal ettiğim yere ulaştırmış oluruz.
Sektörün gücü Gladyatör'de toplanıyor
Satış ödüllerinin galipleri yıl boyunca ödül aldıkları kategorinin özel amblemini tüm iletişim mecralarında istedikleri gibi kullanma hakkına sahip olacak. Böylece sektörün gücünü arkasına alan bir ödüle sahip olduklarını gösterme fırsatı bulacaklar. Gladyatör Ödülü'nü tasarlayan Manual CEO'su Burak Köprülü tasarımda “gurur” temasından yola çıktığını söylüyor:
Burak Köprülü- Manual CEO
Gladyatör Ödülü'nü sektöre onur verici, gururlandırıcı bir madalya niteliğinde tasarladım. Çünkü zor bir sektör. Otomotiv sektörünün bütün diğer sektörleri domine ettiğini düşünüyorum. Sektörü biraz arenaya benzettim. İnanılmaz bir sektör. Büyük stratejiler geliştiriliyor, büyük paralar dönüyor ve büyük ekipler çalışıyor. Bu arenada çalışan herkesi de bir savaşçıya benzettim. Aslında bir ironiydi. Ödülü bu şekilde “Gladyatör” ismi ile bağdaştırdım. Klasik bir ödül almaktan öte, çalışan insanı gururlandırıcı, bütün senenin çabasını “Gladyatör” isminin bütün artılarıyla üzerine takacağı bir ödül olarak tasarladım. Ayrıca ödülün ismini tek bir kelimeye indirerek bu yarışmanın markalaşmasını hedefledim. Sanıyorum bundan sonraki yıllarda da öndeki uzantısını atıp ‘Gladyatör Ödülleri'ne gidiyorum' şeklinde sadeleşeceğini düşünüyorum. Başarıyla ödülü alanlara da artı kazandıracağına inanıyorum.
ODD Gladyatörleri 2012 için geri sayım başladı
“ODD Gladyatörleri, satış ve iletişim çalışmalarını taçlandırıyor”
Otomotiv sektörünün merak ve heyecanla beklediği “ODD Satış ve İletişim Ödülleri 2012” için çalışmalar başladı.
Markaların satış ve iletişim çalışmalarının ödüllendirildiği, sıcak bir aile ortamının oluşmasına katkıda bulunan organizasyon, bu yıl da muhteşem bir geceye imza atmaya hazırlanıyor. ODD İletişim Komitesi Başkanı Selin Şahiniz, üyelerin pazarlama, iletişim ve satış alanlarındaki çalışmalarını Gladyatör çatısı altında birleştirdiklerini söylüyor.
ODD Satış ve İletişim Ödülleri'nin fikri nasıl oluştu?
Selin Şahiniz,
ODD İletişim Komite Başkanı
Derneğimiz her yıl en çok satış yapan markaları farklı kategorilerde uzun yıllardır zaten ödüllendiriyordu. Ancak Türk ekonomisi için lokomotif görevi üstlenen otomotiv sektöründe bu ödüller yeterince bilinmiyordu. Biz satış başarısı gösteren firmaların ödüllendirilmesini çok önemsiyoruz ve sektörün motivasyonu açısından bu firmaların duyurulmasının önemine inanıyoruz. Ödüllerin hak ettiği ilgiye sahip olması ve daha çok ses getirmesi için çerçeveyi genişletmeye karar verdik. İlkini 2010'da hayata geçirdiğimiz “ODD Satış ve İletişim Ödülleri”nde hem satış ödüllerini kazanan markalara layık oldukları itibarı vermek hem de iletişim alanındaki çalışmaları ödüllendirmeyi amaçladık. Sektörün büyümesi, gelişmesi ve ilerlemesi için ODD olarak üzerimize düşen düzenleyici ve yaratıcı rolü başarıyla yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Üyelerimizin pazarlama, iletişim ve satış alanlarındaki çalışmalarını Gladyatör çatısı altında birleştirdik.
“ODD Gladyatör amblemi, ‘güven ve prestij' belgesi oldu”
Gladyatör ödülü, ödül alan firmalara nasıl bir prestij kazandırıyor?
Türk otomotiv sektörünün marka algısına önemli katkı sağlayacağına inandığımız ödüllendirmenin sonucunda kullanılan ODD Gladyatör ambleminin, sektörümüz için yeni bir ‘güven ve prestij' belgesi olduğuna inanıyoruz. Bu ödül hem satış alanındaki başarının bir simgesi hem de başarılı iletişim çalışmalarının taçlandırılması anlamına geliyor. Ödül ile motive edilen firmalar özellikle iletişim çalışmalarında daha yaratıcı oluyorlar. Otomotiv satışı gerçekten çok zor ve emek isteyen bir süreç. Bu nedenle markaların satış başarılarının sadece kağıt üzerinde kalmayıp sektörün bir araya geldiği bir gecede ödüllendirilmesi çok önemli. Biz de her yıl satış rakamlarımızı böyle özel bir gecede sektöre açıklıyoruz. Yıllık satış rakamlarını ilk kez burada öğrenecekleri için markaların yöneticileri bu geceye büyük ilgi gösteriyorlar. Ayrıca geçmiş yıl içinde bu satış başarılarına ulaşmak için gerçekleştirilen iletişim faaliyetleri de gecede jüri üyelerimiz tarafından elektronik oylama sistemiyle canlı olarak oylanıyor. Bu da gecenin heyecanını daha da artıran bir unsur oluyor.
Sizce ODD Satış ve İletişim ödülleri nasıl bir misyon yükleniyor?
Otomotiv Türkiye'de çok geniş bir kitleye ve coğrafyaya hitap eden, toplumun hemen her kes
iminden ve her yaş grubundan insana dokunan, geleneksel ve sosyal medyada çok fazla konuşulan bir alan. Otomotiv ürünlerinin üretim süreçleri ne kadar teknik konular olsa da satışa yönelik yapılan faaliyetler insana hitap eden olgular. Bir otomobili satarken etkili olan marka algısını oluşturma çalışmaları, yaratıcı ilanlar, TV reklamları, dijital kampanyalar, basın ilişkileri hatta sosyal sorumluluk faaliyetleri çok dallı bir ağaç gibi. Ve her dalında ayrı meyveler bulunuyor. Böyle geniş ve herkese dokunan bir alanın ödüllendirilmesi, sektörü bir arada tutma ve ortak hareket etme ana misyonunu yükleniyor. Bunun yanı sıra sektörün büyümesi için ortak adımların atılması, sorunların paylaşılması, sektör mensuplarının motivasyonu ve kaynaşması gibi çok önemli yan misyonları da beraberinde getiriyor. Otomotiv markalarının çalışanları bu organizasyon sayesinde kendilerini bir aile gibi hissetme şansına sahip oluyorlar. Tüm bunlara güzel bir etkinlikte birlikte hoşça vakit geçirmek de eklenince aile üyelerinin birbirlerine bağlanmaları ve motive olmaları sağlanıyor.
Sektör ve medya ödülleri sahiplendi
Otomotiv sektörü ve otomotiv basını Gladyatör Ödüllerini sahiplendi mi?
Sektörün ödülleri sahiplendiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz yıllarda ödül alan firma temsilcilerinin heyecanlı sevinçleri gerçekten görülmeye değerdi. Markaların projemize ve gecemize gösterdikleri ilgi ve katılımlarından bunu anlayabiliyoruz. Medya ilgisinin de gayet iyi olduğunu söyleyebilirim. Gecemize ilk yıl 50 kişi civarında olan medya katılımı ikinci yıl 100 kişiye ulaştı. Bu yıl da umarım medyanın ilgisi artarak devam eder.
Geçen yıl gazeteciler jüri olarak görevlendirilmişti. Bu yıl bir sürpriz var mı?
Geçen yıl basın mensupları "En iyi basın lansmanı" kategorisinin jüri üyeliğini üstlendiler. BMW 1 serisinin İzmir'de yaptığı lansman ipi göğüsledi. Aldığımız geri dönüşler bu kategorinin PR ve etkinlik şirketlerini onore ettiğini ve heyecanlandırdığını gösteriyor. Bildiğiniz üzere Derneğimiz tarafından düzenlenen İstanbul Auto Show Fuarı bu yıl Kasım ayında gerçekleşecek. Yenilik olarak fuar stantları konusunda bir kategoriyi ödüllere eklemeyi düşünüyoruz.
18 dalda ödül verilecek
Bu yıl toplam kaç kategoride ve dalda ödül verilecek? Seçim süreci hakkında bilgi a
labilir miyiz?
Ödüller, ‘Satış' ve ‘İletişim' olmak üzere 2 temel kategoriye ayrılıyor. Toplam 18 dalda ödül verilecek. Bu yıl da halk oylaması dışında kalan kategoriler: Yılın Sosyal Sorumluluk Projesi, Yılın PR/Etkinlik Uygulaması, Yılın Entegre İletişim Kampanyası ve Yılın Basın Lansmanı olacak. Yılın Basın Lansmanı kategorisini basın jürisi oylayacak. Finale kalan çalışmalar jüriye ödül töreninden bir hafta önce her çalışmanın kendi yetkilisi tarafından 10 dakikalık sunumlar halinde sunulacak. Jüri oylaması ödül gecesinde elektronik oylama sistemi aracılığıyla canlı olarak yapılacak. Başvurular ise 31 Aralık'a kadar devam edecek. Ayrıca bu yıl da geçtiğimiz yıl olduğu gibi otomotiv sektörüne yön veren değerli basın mensubu dostlarımızın katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz.
Bu yıl katılım şartları nelerdir?
İletişim ödülleri için katılım şartları arasında çalışmaların 2012 yılı içerisinde, distribütör tarafından ve en az 1 ulusal mecrada yayınlanmış olması şartları aranıyor. Tabi farklı mecralar için farklı şartlar aranıyor. Örneğin PR/etkinlik kampanyası için yeni veya mevcut marka/modelin pazarlama iletişimi kapsamında yürütülen her türlü halkla ilişkiler çalışmasını kapsıyor (basın toplantısı/daveti/gezi organizasyonu, lansman, açılış etkinliği). Yapılan çalışma, planlama, uygulama, yaratıcılık ve ölçümleme kriterlerine göre değerlendirilecek.
Otomobil kullanıcılarının görüşleri çok değerli
Neden halk oylaması da yapıyorsunuz?
Otomobil kullanıcılarının fikirleri markalar için çok değerli. Sonuç olarak bütün iletişim çalışmaları halka ulaşmak, markaları onlara anlatıp beğendirebilmek için yapılıyor. Dolayısıyla işlerin hedef kitle tarafından nasıl değerlendirildiğini anlamak bütün markalar için önemli bir bilgi. Uzman jürimiz ise çalışmaları biraz daha profesyonel bir gözle, yaratıcı fikir, fikrin uygulanışı açısından değerlendirecek. Böylece daha etkili bir değerlendirme yapılabildiğini düşünüyoruz. Biz de bu konudan hareketle sosyal medyadaki kullanıcılardan destek almanın doğru olduğunu düşünerek 2011 Gladyatör ödüllerinden itibaren sosyal medya platformlarında aktif bir iletişime başladık. Geçtiğimiz yıl yaptığımız iletişim çalışmaları sonucunda başta tüketiciler olmak üzere blog yazarları ve diğer dijital basın yayın organlarında önemli bir yayılım sağladık. Bu iletişim çalışmaları sonucunda toplamda 6 farklı kategoride 37 bin kullanıcının oyları ile finale kalacak olan adayları belirledik. Bu yıl ise bu çalışmalarımızı artırarak daha da yüksek bir katılım sağlamayı hedefliyoruz.
Oylamanın yapılacağı web sitesinden sonuçlar on-line olarak takip edebilecek mi?
http://www.oddgladyator.com/ sitesi daha çok bilgi içeren ve kullanım kolaylığı sunan bir şekilde yeniden tasarlanıyor. Bu yıl oylamaya katılanlar anlık olarak değişimleri izleme şansına sahip olacaklar.