TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu : “Cari açık, otomotivde kritik teknoloji üretimiyle azaltılacak”
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), 12 Mart’ta 36’ncı Genel Kurul’unu gerçekleştirdi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği (CLEPA) Başkanı Arnaud De David-Beauregard’ın da katıldığı Genel Kurul’da, TAYSAD Başkanlığına yeniden Dr. Mehmet Dudaroğlu seçildi. Dudaroğlu, yeni dönemde otomotiv endüstrisi için kritik teknolojilere yönelerek cari açığı düşürmeye katkı sağlayacaklarını söyledi.
“Güçlü Sanayi Güçlü Marka” sloganıyla marka ve katma değeri ile rekabet gücü yüksek öncü bir sektör hedefleyen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) seçimli 36. Genel Kurulu yapıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın da katıldığı Genel Kurul, otomotiv endüstrisinin tüm sektör paydaşlarını bir araya getirdi.
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, yeni dönemde kritik teknolojilerin ülke ekonomisine kazandırılması yönünde yeni bir projeye başladıklarını duyurdu. Dudaroğlu, ülke ekonomisinde cari açığa da neden olan kritik teknolojilerin sektöre kazandırılabilmesi için Ekonomi Bakanlığı’nın desteğiyle önemli bir proje başlattıklarını kaydetti. Bu proje çerçevesinde Türk otomotiv tedarik sanayinin yatırım yapabileceği yeni teknoloji alanları belirlenecek ve bu yönde girişimler yapılacak.
“İmalatçı, KKDF’den muaf tutulsun”
Sektörün önünün açılabilmesi için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a taleplerini de aktaran Dudaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üretimde Avrupa’da birinci olduğumuz hafif ticari araç segmentinde rekabetçi konumun korunmasını, parça test ihtiyaçlarının karşılanması için akredite test laboratuvarlarının oluşturulmasını, imalatçıların Kaynak Kullanımı
Destekleme Fonu’ndan (KKDF) muaf tutulmasını ve Ar-Ge merkezlerinin tabana yayılabilmesi için eşdeğer çalışan sayısının 30 kişi olarak uygulanmasını talep ediyoruz.”
“Ar-Ge, tasarım ve inovasyon çalışmalarına yoğunlaşmalıyız”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TAYSAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, 154 Ar-Ge merkezi bulunduğunu, bunların 60'ının otomotiv sektöründen olduğunu ve daha fazla TAYSAD üyesinin Ar-Ge merkezi kurmasını istediğini belirtti.
Küresel ısınmayla çevresel faktörler konusundaki bilinç ve beklentinin arttığını dile getiren Işık, sözlerine şöyle devam etti: “Otomotiv sanayisinde araç hafifletme, yeni malzemeler ve yeni teknolojiler konusunda çalışmalar her geçen gün artıyor. Yan sanayimizin de gelişmelere hazır olması gerekiyor. Özellikle yeni nesil, çevre dostu, hibrit, elektrikli araçlar konusunda adım atmalıyız. Gelişmiş ekonomilerde tüketici tercihleri daha esnek hale gelmeye başladı, tercihler de bireyselleşiyor. Seri üretim mantığı yavaş yavaş gerileyecek gibi duruyor. Bu ihtiyaca cevap vermenin yolu da ana ve yan sanayide Ar-Ge, tasarım ve inovasyon çalışmalarına yoğunlaşmaktan geçiyor.”
Genel Kurul’da söz alan Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği (CLEPA) Başkanı Arnaud De David-Beauregard, otomotiv endüstrisinin küresel verilerini paylaşarak sektörün dünyadaki geleceği açısından umut verdiğinin altını çizdi.
TAYSAD Yeni Yönetimi Kurulu
Yönetim Kurulu Başkanı: Dr. Mehmet Dudaroğlu
Başkan Vekili: Alper Kanca
Yönetim Kurulu Üyeleri: Mustafa M. Alaca, Gökhan Tunçdöken, Sinan Akın, Aptullah Saner, Hayri Kaya, Şekib Avdagiç, Albert Saydam, Perihan İnci ve Ayşegül Orhan