KORAY ÖZTOPÇU

GARANTİ BBVA TÜKETİCİ FİNANSMANI DİREKTÖRÜ
2025, BAĞLANTILI ARAÇLARIN YILI OLACAK
2025, OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BAĞLANTILI ARAÇLAR VE YAZILIM TANIMLI TEKNOLOJİLERLE BÜYÜK BİR DÖNÜŞÜM YILI OLACAK. OTONOM SÜRÜŞ, 5G TEKNOLOJİSİ VE NESNELERİN İNTERNETİ (IOT) İLE GELECEĞİN AKILLI ARAÇLARI HAYATIMIZA HIZLA ENTEGRE OLUYOR.
Bağlantılı otomobillerin pazar büyüklüğü, 2023 yılında 80,87 milyar dolar olarak değerlendirilirken, bu büyüklüğün 2024’te 95,14 milyar dolara ulaşması ve 2032’ye kadar 386,82 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bu süreçte tahminen yüzde 19,2’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı bekleniyor. 2023 yılı verilerine göre, Asya-Pasifik bölgesi yüzde 42,92’lik pazar payıyla bağlantılı otomobil endüstrisine hakim durumda.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ALTYAPISI VE YAZILIM TANIMLI ARAÇLAR
Elektrikli araç altyapısı, yazılım tanımlı bir dünyayı içeren otomotiv ekosisteminin bir parçası olurken, otomotiv endüstrisi hızla yazılım tanımlı araçlara doğru ilerliyor. “Yazılım tanımlı araç” terimi yeni değil; 2010’ların ortalarından itibaren, otomobillerin mekanikten büyük ölçüde yazılımla çalışan cihazlara evrimini tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Bu tür otomobiller, otonom ve bağlantılı araç altyapısına entegre oldukça daha da farklı hizmetler sunacak.
DEĞİŞEN EKOSİSTEM HIZLA DÖNÜŞÜYOR
Otomotiv endüstrisi ve ekosistemi, geçmişten bugüne hızla gelişiyor ve değişiyor. Şu anda, insanların kullandığı araçlardan kendi kendine sürüş yapabilen araçlara geçiş süreci, toplum üzerinde uzun vadeli etkiler yaratacak büyük bir dönüşümü temsil ediyor. Günümüz araçları, aşama aşama otonom sürüşe geçiş adımları atıyor. Akıllı telefonlara bağlanma, acil yol yardımı sağlama ve gerçek zamanlı trafik uyarıları kaydetme gibi özellikler sunuyor olsalar da bu evrimin daha da hızlanması bekleniyor.
Otomobil endüstrisi, sürücüsüz otomobil çağına geçiş için bir devrimin eşiğinde. Bu dönüşümün arkasındaki en büyük güçlerden biri, hızla gelişen Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi. IoT, otomobil endüstrisini dönüştürmekle kalmayacak, aynı zamanda bu sektöre büyük bir ivme kazandıracak.

YENİ DÜNYADA BİNEK ARAÇLARIN TAMAMI ‘BAĞLANTILI ARABALAR’ OLACAK
Gelecekte, araçlar veri gönderip alabilen ve diğer araçlarla iletişim kurabilen dahili bilgisayarlara sahip olacak. Bu özellikleriyle, Nesnelerin İnterneti’nin (IoT) bir parçası haline gelecek.
5G kablosuz teknolojisinin yaygınlaşmasıyla birlikte, bağlantılı araçların dahili sistemleri ve özellikleri, akıllı telefonlarda olduğu gibi kablosuz güncellemelerle desteklenecek. Bu gelişme, bağlantılı araçları sahiplerinin akıllı evlerinin ayrılmaz bir parçası haline getirerek onları daha donanımlı bir yapıya kavuşturacak.
Otomotiv üreticileri, bağlantılı araçlarından gerçek dünya verileri toplayarak bu verileri araçlarının dijital ikizlerini geliştirmek için kullanabilir. Otomotiv sektöründe 5G’nin benimsenmesinin önümüzdeki birkaç yıl içinde yıllık yüzde 30 ila yüzde 35 oranında artacağı tahmin ediliyor. Bu gelişme, bağlantılı araçların akıllı enerji şebekelerine entegrasyonuna da katkı sağlayacak.
BAKIM YERİNE YAZILIM GÜNCELLEME GELİYOR
Katma değerli hizmetlerin ötesinde, araçlar kablosuz güncellemeler biçiminde önemli bir avantaj sunuyor. Artık üreticiler, bir yazılım güncellemesini doğrudan araca göndererek milyonlarca aracı dakikalar içinde güncelleyebiliyor. Bu süreç, sürücünün herhangi bir şekilde rahatsız edilmeden tamamlanmasını sağlıyor.
AKILLI VE YAZILIM TANIMLI ARAÇLARIN PAYI ARTIYOR
2030 yılına gelindiğinde, yeni satılan arabaların yüzde 95’inin akıllı araç olacağı öngörülüyor. Tüketicilerin otomotiv şirketleri tarafından bilinçlendirilmesiyle, ödemeye istekli oldukları katma değerli hizmetlerin belirlenmesi, araçların tasarımında ve gereksiz maliyetlerden arındırılmasında önemli bir rol oynayacak.
Üreticiler ise sürücünün kullanıcı deneyimini geliştirecek özellikleri araçlarına eklemekle kalmayıp, tüketicilere bu özellikleri tanıtmak ve avantajlarını anlatmak durumunda kalacak.
GELECEĞİN İŞ BİRLİKLERİ
Günümüzde birçok otomotiv şirketi, araç üreticileri, tedarikçiler ve diğer partner kuruluşlarla yaptıkları iş birlikleriyle dikkat çekiyor. Gelecekteki iş birliklerinin ise yazılım firmaları, otomotiv üreticileri ve finans kurumlarının birlikte geliştireceği yeni hizmetler etrafında şekilleneceği öngörülüyor. Bu iş birlikleri, bağlantılı araçların sunduğu fırsatları daha da artıracak.