KORAY ÖZTOPÇU
GARANTİ BBVA TÜKETİCİ FİNANSMANI DİREKTÖRÜ
OTOMOTİVDE GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK
Günümüzde otomotiv sektöründe üretimden tüketiciye ulaşıma kadar tüm süreçler değişiyor ve yeni bilgiye değil üzerinde düşünmek için yeni yöntemlere ihtiyaç oluşuyor.
BİLGİ ÇAĞINDA TEORİDEN GERÇEĞE
Otomotiv sektöründe artık yeni bir çağın başladığını, büyük değişimlerin yaşanacağını müjdeleyen ilk bilgi çağının adımlarının da elektrikli ve akıllı otonom araçlarla hızla ilerlediğini görebiliyoruz. Bilgi çağında değişimin etkileri otomotiv sektöründe üretim boyutunda da hissediliyor. Şirketlerin bu anlamda şimdiye kadar hiç görülmemiş bir şekilde değişim sürecini yaşandığını, geçmişin durağan ve uzun zaman değişmeyen gerçekliğinde farklı bir döneme geçildiğinin ilk sinyallerini verdiği yönünde açıklamalarını da takip ediyoruz.
Bilgi çağının çok büyük devrimlerle geldiğini, tüm varsayımları altüst ettiğini, eski formüllerin, dogmaların ve ideolojilerin geçmişte ne kadar yararlı olurlarsa olsunlar artık gerçeklerle örtüşmediğini de unutmamalıyız.
OTOMOTİVDE DEĞİŞİMDE İLK ADIM: TEKNOLOJİ VE DİJİTALLEŞME
Teknoloji devrimiyle, her yönden bizleri yeni bir yaşam tarzı ve gelecek bekliyor. Gelişen teknoloji günümüz “Bilgi Toplumu” ortamında yaşamlarımızı yeniden yapılandırmaya devam ediyor. Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, iletişimde ve bilgiye ulaşmada daha önce hayal edilemeyecek bir hıza ulaştı. Yaşanan bu gelişmeler bizlere şimdiye kadarkinden çok daha farklı yaşamlar sunuyor.
Yeni dönemde bilgi ve teknolojinin her şeyden üstün olacağını, toplumların yeni bir yaşam tarzı benimseyeceğini, gelişen bilgi iletişim teknolojilerinin şehirlerimizde, yaşadığımız alanlarda ve iş yaşamlarımızda da köklü bir değişikliklere yol açacağını, teknolojilerin hızlı gelişimi sonucu her evde teknolojik akıllı araçların, bilgisayarların olacağını ve klasik yaşam anlayışımızın değişerek pek çok şeyi bilgisayar ve internet üzerinden gerçekleştirebileceğimizi öngörmek artık çok uzak değil, gerçeğe daha yakın.
YAPAY ZEKÂ VE YENİ EKOSİSTEM
Günümüzde gelişim gösteren yapay zekâ çalışmaları otomotiv sektöründe de söz konusu olacak. Yapay zekâ; öğrenebilen, davranışlarını değiştirebilen, insanın birebir simüle edildiği, insanların beyinleriyle yapabildiği her şeyi daha yüksek performansla bilgisayarlara da yaptırmayı hedefleyen bir yazılımdır. Günümüzde yapay zekâ alanında yapılan çalışmalar ve incelemeler bizler için yeni bir dünya öngörüyor. Yapay zekâ alanında yaşanan gelişmelerin ilerlemesiyle teknoloji çağının ötesine bir gidiş gözlemlenecek.
İnsanlar artık teknolojik anlamda hayal edebileceği her şeyi gerçekleştirme noktasında ve yakın bir gelecekte insan yaşamının odağını, her türlü iletişim için yeterli donanıma sahip “akıllı araçlar “oluşturacak.
NESNELERİN İNTERNETİ
Otomotiv endüstrisi ve ekosistemi geçmişten bugüne hızla gelişiyor, değişiyor. Şu anda insanların kullandığı araçlardan kendi başlarına sürülen araçlara doğru gerçekleşen büyük dönüşümün toplum üzerinde uzun vadeli etkileri olacak.
Günümüzün arabaları aşama aşama otonom sürüşe geçme adımları atıyor ama akıllı telefonlara bağlanabildikleri, acil yol yardımı sunabildikleri, gerçek zamanlı trafik uyarılarını kaydedebildikleri vb. için ancak bu evrim çok farklı yönde değişmek üzere.
Otomobil endüstrisi, sürücüsüz otomobil endüstrisine geçiş için bir devrimin eşiğinde. Bunun arkasındaki itici güç ise hızla gelişen teknoloji olan Nesnelerin İnterneti (IoT)’dir. IoT dünyayı dönüştürecek ve aynı zamanda otomobil endüstrisi IoT’ye büyük bir ivme kazandıracak. Potansiyel ve bu teknolojinin geleceği şaşırtıcı.
BEŞİNCİ DALGA
Bugün, günlük olarak etkileşimde bulunduğumuz fiziksel varlıklar da dahil olmak üzere hayatımızın tüm yönlerinin bizimle bağlantı kuracağı ve etkileşime gireceği Beşinci Dalganın (Nesnelerin İnterneti IoT) şafağındayız. Beşinci Dalga, nesnelerin insan sahipleriyle etkileşiminin çok ötesine geçiyor. Nesnelerin nesnelerle etkileşime girdiğini görecek. Araçlar, hatta sürücüsüz araçlar bile birbirleriyle ve trafik ağıyla iletişim kurarak insanların ve eşyaların hızlı ve güvenli hareket etmesine yardımcı olacak.
Enerji şebekesi tamamen etkileşimli olacak, akıllı sayaçlara bağlanacak ve enerji kullanımını daha önce hiç öngörülmeyen seviyelerde optimize edecek. Gelecekte bizleri nelerin beklediğini bilmemiz, değişimlere uyarlanabilecek ve her türlü ihtiyaca en iyi cevabı verebilecek araçlar yapmamızı kolaylaştıracak.