ODD Üyeleri Toplantısı Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

ODD üyeleri ekonomide ufuk turu yaptı

ODD üyeleri 27 Haziran'da Peugeot Türkiye Eğitim Merkezi'nde bir araya geldi.

Dr. Mahfi Eğilmez eşliğinde “Ekonomide Ufuk Turu”na çıkan üyeler küresel ekonomiye dair ipuçlarını değerlendiler, 2012'nin ekonomik durumunu gözden geçirdiler.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti, ODD üyelerini Peugeot Eğitim Merkezi'nde ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ve her türlü organizasyon için kapılarının ODD'ye açık olduğunu söyledi.

“Toplantılar verimli çalışmak için bir yol haritası oluşturuyor”

Peugeot Türkiye Genel Müdürü Marc Bergeretti'nin ardından söz alan ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, Peugot'ya ev sahipliği için teşekkür etti. Dr. Erce, “Zaman zaman bir araya geldiğimiz bu toplantılar, verimli çalışmamız adına bize bir yol haritası oluşturuyor. Bu toplantımızı da Peugeot'nun ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Onlara bizi ağırladıkları için çok teşekkür ediyoruz. En son30 Mart'ta Genel Kurul'da bir araya gelmiş ve faaliyetlerimizi kapsamlı olarak değerlendirmiştik. O yüzden bugünkü toplantımızın içeriğini biraz değiştirmek istedik. Dr. Mahfi Eğilmez, bugünkü sunumuyla ekonomide bizlere bir ufuk turu yaptıracak. Bu sunumun hem derneğimiz hem de üyelerimiz adına çok verimli olacağını düşünüyorum” dedi.

Küresel ekonomiye bakış

Açılış konuşmalarının ardından söz alan Dr. Eğilmez, “Ekonomide Ufuk Turu” başlıklı sunumuyla küresel dünyanın ekonomik görünümünü gözler önüne serdi. Eğilmez, 1929 Büyük Ekonomik Bunalımı'nın ardından Amerika'nın, Avrupa'nın ve gelişmekte olan ülkelerin bugüne kadar nasıl bir ekonomik gelişim ve dönüşüm geçirdiğini, sayısal verilerle anlattı. Türkiye ekonomisinin 88 yılını da özetleyen Eğilmez, Türkye'nin son yıllarda ekonomide yakaladığı başarılar sayesinde Avrupa ile yarışır duruma geldiğinin altını çizdi.

“AB, büyüyerek bu çıkmazdan kurtulabilir”

Dr. Eğilmez'in sunumunun ardından, üyeler de sorularıyla bu ufuk turuna katkı sağladı. ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce'nin Almanya'daki siyasi belirsizliğin AB'yi nasıl etkilediği ve Avrupa'nın nasıl bir çıkış planı çizmesi gerektiği yönündeki sorusunu Eğilmez şöyle yanıtladı: “Ben, AB ülkelerinin büyüyerek bu çıkmazdan kurtulacağını düşünüyorum. Böyle bir aşamada mali disiplini sağlamak ve bütçeyi tutturmak gibi şeylerin sonradan düşünülmesi gerekiyor. Onların ilk alternatifi büyümek. Bunun içinde bir gelir yaratmalılar ve ekonomiye bir can gelmeli. Büyümeyen bir ekonominin borçlarından kurtulması ve önünü görmesi çok zor. Tabii ki burada Almanya'nın ve orada yaşanan siyasi belirsizliklerin rolü çok büyük. Bu yüzden onun ekonomide attığı adımlar AB için önemli. Belki bu ülkeler arasında sadece Fransa, Almanya'ya ihtiyaç duymayabilir. Diğer ülkeler ise Almanya'nın kapısını çalacaktır.”

Rus ekonomisinin büyümemesinin nedenleri

Rusya ekonomisi ile ilgili soruları da yanıtlayan Dr. Eğilmez, Rusya'nın bugünkü durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Rusya, ilginç bir ülke. Büyük petrol ve doğal gaz geliri var. Rusya ekonomisi bu iki enerji kaynağına bağlı. Bu yüzden ekonomik anlamda sorunları yok. Ama Rusya'ya baktığımızda, Avrupa, ABD hatta Türkiye ile kıyaslanacak kadar büyük bir sanayisi olmadığını görüyoruz. Ticarileşmiş ve gelişmiş bir sanayisi yok. Bana sorarsanız Rus sisteminin yıkılmasının tek nedeni de mekanikten elektroniğe geçememesidir.”

“Teknolojiyi uzaktan takip ediyorlar”

Rusya'yla ilgili bir anısını katılımcılarla paylaşan Dr. Eğilmez, Rusya'nın teknolojide nasıl bir noktada olduğuna da ışık tuttu: “1990'da Turgut Özal ile birlikte Rusya'ya giden heyetin içinde ben de vardım. O zaman hazinede Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Rusya ziyaretimiz sırasında Sovyet Bilimler Akademisi'ni de ziyaret edecektik. Öğrenciyken Sovyet Bilimler Akademisi bizim için Harward ya daMassachusetts Institute of Technology(MIT) gibi görünürdü. Ama içeri girdiğimizde, oldukça sıradan ve teknolojiden uzak bir binayla karşılaştık. Sovyet Bilimler Akademisi'nde bizi Akademi Başkan Vekili ünlü fizikçi Veliyev karşıladı. Bize yaptıkları çalışmaları teknolojiden son derece uzak olan bir bilgisayarı kullanarak anlatmaya çalıştı. Çalıştı diyorum çünkü klavyenin bir tuşuna bastığınızda sonucu 15 dakika sonra alabiliyordunuz. Yani Rusya o yıllardan beri teknolojiyi hep uzaktan takip ediyor. Bir de ‘taklitçi' bir anlayışa sahip değiller. Ulusal gurur nedeniyle bir şeyi taklit etmekten uzak duruyorlar. Bu da gelişimlerini engelliyor.”

Petrol kaynakları tükeniyor

Orta Doğunun ekonomisi hakkında da yorum yapan Dr. Mahfi Eğilmez, buradaki ekonomik göstergelerin en büyük ibresini petrolün oluşturduğunu söyledi. Dünya petrol rezervlerinin 180 milyar ton olduğunu ifade ederek, “Bunun dayanma gücü 45-50 yıl olarak hesaplanıyor. Tabi rezervler zaman içinde artabiliyor ama şu anki ömrü bu kadar. ABD yılda 850 milyon ton petrol kullanıyor. Bunun 300-350 milyon tonunu kendisi üretiyor. Toplam olarak da 3.5 milyar ton rezervi var. Bu rezervin ömrü de 10 yıl olarak tahmin ediliyor. Bu yüzden ilerde petrolün yerine geçebilecek alternatif enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor” dedi.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next