Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü Koray Öztopçu Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

SIFIR EMİSYONLU ELEKTRİKLİ MOBİLİTE ÇÖZÜMLERİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TÜKETİCİ FİNANSMANI

Koray Öztopçu

GARANTİ BBVA

Tüketici Finansmanı Direktörü

Sürdürülebilirlik anlayışının etkisiyle elektrikli araçların yaygınlaşması ivme kazırken, 2040 yılına kadar elektrikli araç satışlarının yeni otomobil satışlarının yarıdan fazlasını ve küresel otomobil filosunun yüzde 33’ünü oluşturması bekleniyor. Avrupa ve Çin’de yürürlüğe giren yeni emisyon düzenlemeleri, elektrikli araçları farklı bir noktaya taşırken; global enerji krizi, otomobil üreticilerinin CO2 emisyonları için yerine getirmeleri gereken yükümlülükler, yeni elektrikli araç oluşumlarını etkileyecek.

Günümüzde elektrikli araç şarj cihazları, AC ve DC hızlı şarj olmak üzere iki ana kategoriye ayrılıyor. AC şarj cihazları daha çok evlerde kullanılırken, ek ekipman kullanımı gerektirmeden yaklaşık 12 saatte maksimum menzile ulaşılmasını sağlıyor.

Özel ekipman gerektiren DC hızlı şarj cihazları ise yaklaşık 30-35 dakikalık şarjla araç menzilinin yüzde 80’ini doldurabiliyor. Çoğu elektrikli otomobilde yüzde 80 kapasiteye kadar şarj ettikten sonra şarj hızı pil takımına zarar vermemek için önemli ölçüde yavaşlar. DC hızlı şarj cihazları özel, yüksek güçlü ekipman gerektirir ve kurulumu daha pahalıdır.

Hızlı şarj cihazlarının yüksek kurulum maliyeti, elektrikli araç şarj alt yapısının gelişimindeki en önemli zorluklardan biri olarak görülüyor. Şarj altyapısının ve hızlı şarj istasyonlarının eksikliği kullanıcılarda endişeye yol açarken, ülkeler tarafından verilen teşvikler ve yapılan yatırımlar, elektrikli araç sürücülerinin menzil ve yolda kalma kaygıları rafa kaldırıyor. Burada en önemli konu, şarj altyapısı ağları ve üçüncü taraf şirketler tarafından kurulan sistemlerde ödeme altyapılarının kurulması gerekliliği olarak kendisini gösteriyor. Bu yönde yapılacak çalışmaların, müşteri bağlılığını artıracağı ve sadakate olumlu yansımaları olacağı öngörülüyor.

Otomotiv teknolojisi ve mobilite hizmetlerindeki devrimin aynı zamanda finansal bir devrim olacağı tüm dünyada konuşuluyor. Araç üstündeki ödeme yöntemlerinden, farklı sigortalama imkânlarına kadar bankaların ve finans kurumlarının gelecekte müşterileriyle nasıl ve nerede etkileşime gireceğine, hizmet vereceğine yönelik çalışmalar farklı bir boyut kazanacak. Elbette dijitalleşme, elektrikli araçlar ve mobilite de bu trendin oluşmasında ve hızla ilerlemesinde en önemli bileşenler olacak.

Global enerji krizinin yoğun hissedildiği günümüzde, güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların kullanımı elektrikli araçların gelişimine hız katarken, şarj süreçlerinin kolaylaşmasıyla beraber sıfır emisyonlu elektrikli araçların yayılımını da sağlayabilir. Avrupa ve Amerika’da şarj istasyonlarının güneş panelleriyle kullanıma sunulduğu görülüyor. Ayrıca ev tipi, çatı güneş enerjisi sistemleri ile kurulum örnekleri de artıyor. Sistemdeki piller, anında sağlanan elektrik yerine, şarj etmek için kullanılabilecek yenilenebilir enerji kaynağını depoluyor.

Güneş paneli sistemleri ile elektrikli araç şarjı, emisyonları ve maliyetleri aynı anda azaltmak için güçlü bir sistem konumunda yer alıyor. Hibrit şarj sistemleriyle de sıfır emisyonlu bir e-mobilite çözümü tasarlamak mümkün görünüyor. Söz konusu sistemler gelecekte, mevcut şebeke altyapısı, güneş enerjisi ve pilleri ile entegre edilebilen, güneş enerjisiyle çalışan, aynı zamanda ihtiyaç halinde şebeke altyapısına dönebilen, güneş enerjisi tabanlı ev şarj istasyonlarının ilk adımları olacak.

Elektrikli araç teknolojisinin ve şarj istasyonlarının yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birlikte genişleyen dağıtımı gelecekte, sıfır emisyonlu bir araç dünyasını oluşturmaya büyük katkı sunacak.

Pandemi, ekonomik gelişmeler, iklim krizleri, Rusya-Ukrayna savaşı gibi dengelerin etkisiyle yaşanan arz ve tedarik güvenliğinde oluşan riskler, dünya ekonomilerinin sarsıyor. Ülke yönetimlerinde ise sürdürülebilirlik ve yarınlara sürdürülebilir bir dünya bırakma isteği öncelikler arasında yer almaya devam ediyor.

Biz de Garanti BBVA olarak, tüm bu dinamikleri göz önünde bulunduruyor ve yeni oluşan bu ekosistemin finansmanı için sürdürülebilirlik stratejimizle paralel hareket ediyoruz. Hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize, diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faiz ile elektrikli ve hibrit araçlar için çevreci taşıt kredilerimizi sunuyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak isteyen bireysel müşterilerimize, 3 ila 36 ay vadeyle, 30 bin TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisini anlaşmalı firma bayileri aracılığıyla birkaç dakika içinde sağlıyoruz.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next