Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü Koray Öztopçu Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Dünyada elektrikli araçlar ve şarj istasyonlarının üretim ve satışında ülke kredilerinin önemi

Garanti BBVA “Dünyaya iyi bakın, geleceğe iyi bakın” bakış açısıyla “müşterilerinin sürdürülebilir bir geleceğe geçişine yardımcı olmayı” önceliği olarak belirledi. Bu anlamda mobiliteyi desteklemek, 2053 karbon nötr hedefine doğru ilerlemek için çevreci taşıt kredileri ile hem bireysel hem de kurumsal müşterilerine diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faizle tüketicilere, müşterilerine sunarken, 2021 yılında araç sahiplerine ücretsiz HGS uygulamasını da başlattı.

Koray Öztopçu

Garanti BBVA Tüketici Finansmanı Direktörü

Dünyada yeni dönemde ülkelerin politikaları, küresel elektrikli otomobil pazarları için temel itici güç olmaya devam ediyor. Dijital çağ, mobilite ihtiyacı, sürdürülebilir bir dünya bakışı, 2021 yılında otomotiv endüstrisi açısından da bu değişimi önemli bir şekilde yansıttı. “Otomotivde gelecek elektrikli olacak” görüşü artık tartışmasız gündemde yer alıyor. Diğer taraftan elektrikli araçların büyük başarısı ve yükselen trendi, yaratılacak olan ekosistem, finans imkanları, tedarik zinciri gücü, hammadde bulunurluğu ve fiyat, global faiz- enflasyon beklentileri tüm sektörü ve partnerleri farklı düşüncelere sürüklüyor. Arz yönlü endişeler hem global bakışı hem de otomotiv endüstrisi ekosistemi finansmanını gündemin en üst sıralarına getirdi.

Avrupa ve Amerika kıtasında faaliyet gösteren birçok otomobil üreticisi önümüzdeki on yıl içinde içten yanmalı motorlu otomobillerin satışını aşamalı olarak durdurmaya yönelik hedefler belirlediğini açıkladı. Elektrikli araçlar, birçok hükümet ve otomotiv endüstrisi için tercih edilir hale gelirken, ABD’de 500 bin adet şarj noktasının kurulması, 2030 yılına kadar elektrikli yeni araçlar için yüzde 50 hedeflenirken, AB Komisyonu 2035 yılına kadar yeni araçlarda CO2 emisyon standardını sıfıra indirmeyi hedefledi. Birçok üretici de elektrifikasyon hedeflerini açıkladı. Bir marka, 2030 yılına kadar satışlarının yarısının elektrikli olacağını söylerken, diğer bir marka on yılın sonunda satışlarının yüzde 40-50’sinin elektrikli olmasını beklediğini söyledi. 2021’deki bir diğer önemli kilometre taşı da, dünyanın en büyük otomobil üreticisi firmasının 2030 yılına kadar yılda 3,5 milyon elektrikli otomobil satışına ulaşmayı hedefleyen yeni yatırımları duyurduğunu açıklamasıydı.

Mevcut otomobil üreticilerinin elektrikli otomobilleri benimsemesinin pazar için güçlü yansımaları olacak. Burada üreticiler, reklam, fiyatlama ve diğer stratejilerini bu yöne göre şekillendirdikçe her zamankinden daha çekici elektrikli modellerin geliştirilmesini göreceğiz.

Gelecekte elektrikli otomobiller için otomobil endüstrisinde hammadde fiyatlarının artışı ve bu kadar yoğun bir dönüşümün gerektirdiği alt yapının finansmanı önümüzdeki dönemde en çok konuşacağımız konular olacak. Global dünyada 2021’de çelik fiyatları yüzde 100, alüminyum fiyatı yüzde 70’e yakın, bakırın fiyatı ise yüzde 33’ten fazla arttı. Bunun etkisiyle de elektrikli otomobil fiyatlarında da artışlar gözlendi. Diğer taraftan elektrikli araçlarda, pil üretimi için gerekli malzemelerin fiyatlarındaki artışı incelediğimizde, lityum karbonat fiyatı yıllık yüzde 150, grafit fiyatı yüzde 15 ve nikel fiyatı yüzde 25 arttı.

Otomobil üreticileri bunun yanında çip krizi sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı. Elektrikli araçlardaki iki kat daha fazla çip gerektiren yapısının dışında, elektrikli araçların mevcut büyüme trendini sürdürmeleri için pil tedarik zincirleri ve elektrikli araç üretim kapasitesinin hızlı bir şekilde genişlemesi gerekecek. Aynı zamanda üretimin hızlanması ve tedarik zincirlerinin buna ayak uydurması için finansman olanaklarının gelişmesi gerekiyor.

Global ticareti de hareketlendirecek şekilde ülkelerin ihracat kredi kuruluşlarının daha uzun vadeli ve farklı fiyatlandırmalarla otomotiv sektörüne farklı destekler vereceğini bekliyoruz. Detay vermek gerekirse, ihracat kredi kuruluşları, ülkelerindeki ihracatçıların yatırım malı ihracatını teşvik etmek amacıyla sigorta/kredi veren bu kurumlar, alıcılara orta ve uzun vadeli kredi verilebilmesini sağlıyorlar. Bulundukları ülkelerdeki ihracatçılarını desteklerken, Export Credit Agency/ECA’nın sigortası altında bu finansmanı ihracatçıların satış yaptığı alıcılara uygun maliyetle sağlıyorlar. Elektrikli araçlar çok farklı bir ekosisteme doğru adım atarken ve bu ekosistem içinde de yeni sektörler doğuruyor: Pil metal işleme ve arıtma, katot ve anot üretimi, ayırıcı üretimi, hücre üretimi, pil montajı ve son olarak elektrikli araçların montajı-üretimi gibi. Tüm bu ekosistemin yenilenmesi ve yeni oluşum global bazda finansmanla daha da hızlı gelişebilecek. Önümüzdeki on yıllık dönemde dünyada elektrikli araçlara geçişi hızlandırmak için de talebi canlandırmaya yönelik politikalar, tüketicileri elektrikli araç satın almaya ikna da önemli bir adım. Birlikte, ülkelerin mevcut teşvik yapılarını devam ettirmeleri, teşvikler ve sübvansiyonların ihtiyaç duyulan şarj altyapısına verilmeye devam edilmesi ve elbette oluşan bu ekosistem içerisinde üreticilerin ve yan sanayinin ihracatçı ülke kredileri ile daha uygun finansman olanaklarına ulaştırılması, tüketicinin de aynı şekilde bu ülke kredilerinde fayda sağlayacak şekilde konumlandırılması önemli olacak.

Garanti BBVA olarak “Dünyaya iyi bakın, geleceğe iyi bakın” bakış açımızla “müşterilerimizin sürdürülebilir bir geleceğe geçişine yardımcı olmayı” önceliği olarak belirledik. Bu anlamda mobiliteyi desteklemek, 2053 karbon nötr hedefimize doğru ilerlemek için çevreci taşıt kredilerimiz ile hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize diğer taşıt kredilere göre daha uygun faizle tüketicilere, müşterilerimize sunarken, 2021 yılında bu araç sahiplerine ücretsiz HGS uygulamasını da başlattık.

Ekonomik etki düzeyi yüksek ve birden çok sektörde gelişimi hızlandırma potansiyeline sahip elektrikli araçların ve bu araçların şarj istasyonlarının kurulması için ilerleyen dönemde daha fazla finansman ihtiyacı olacağı düşüncesiyle, Garanti BBVA olarak elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulması ve elektrikli araç şarj istasyonu finansmanı için bireysel müşterilere alışveriş kredisi sağlıyoruz. 3 ila 36 ay vadeyle 30 bin TL’ye kadar kullanılacak alışveriş kredisi, anlaşmalı firma bayileri aracılığıyla sunulurken, krediyle sitelere, apartmanlara ve müstakil konutlara kurulum yapılabiliyor.

Akıllı, güvenilir ve emisyonsuz bir mobilite geleceğinin temellerini atmak için bu önemli adımda, e-şarj istasyonu kurmak isteyen bireysel müşterilerin kolayca alışveriş kredisi kullanabilmesine imkan sağlarken, ülkemizdeki bireysel e-şarj istasyonu sayısını artırmayı hedefliyor, hem bireysel hem de kurumsal müşterilerimize diğer taşıt kredilerine göre daha uygun faizle sunarak otomotiv sektörümüzün “elektrikli araçların” finansman ihtiyacını karşılamayı ve daha temiz bir dünyayı hedefliyoruz.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next