2010, Gelecek İçin Mercek Altında
ODD'nin düzenli olarak gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarının sonuncusu 21 Aralık 2010 tarihinde Point Otel'de yapıldı. KPMG Şirketi'nin sponsorluğunda gerçekleşen toplantı, ODD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar'ın açılış konuşması ile başladı. Ardından ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce; “Dünya ve sektördeki gelişmeler ve ODD faaliyetleri” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
ODD Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Bayraktar
KPMG Otomotiv Sektörü uzmanları ODD üyeleri ile buluştu
ODD ve KPMG Türkiye'nin birlikte gerçekleştirdiği eğitim semineri dernek üyeleri tarafından yüksek ilgiyle karşılandı. KPMG Türkiye 1982 yılından bu yana ülkemizdeki ikinci en eski uluslararası denetim, vergi ve danışmanlık şirketidir. Kurulduğu tarihten itibaren, KPMG Türkiye dinamik bir büyüme trendi gösterdi. KPMG, Türkiye'de yaklaşık 600 profesyonel kadrosu ile 1000'in üzerinde müşterisine İstanbul, Ankara ve İzmir'de hizmet veriyor.
Seminerde, KPMG Almanya Danışmanlık Bölümü Ortağı Peter Wiegand, otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri ve geleceği ile ilgili fikirlerini ODD üyeleri ile paylaşarak, distribütörler için önem arz edebilecek kritik başarı faktörlerine değindi. Avrupa ülkelerinde yaptığı projeler hakkında tecrübelerini ODD üyelerine aktardı.
KPMG Almanya Danışmanlık Bölümü Ortağı
Peter Wiegand |
KPMG Türkiye Kıdemli Müdür ve Gümrük Danışmanı
İbrahim Öztürk |
KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Direktörlerinden İlker Açıkalın ise konuşmasında başarılı distribütör gruplarının yüksek performanslı bayi yönetimi sistemine sahip olması gerektiğinden ve bundan da yola çıkarak KPMG'nin sunduğu, bu amaca hizmet eden “Bayi Analizi” projesinden söz etti.
KPMG Türkiye Kıdemli Müdür ve Gümrük Danışmanı İbrahim Öztürk, otomotiv sektöründe dikkate alınması gereken Vergi ve Gümrük konuları hakkında bilgi paylaşımında bulundu.
ODD'nin düzenli olarak gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce 2010 yılında yaşanan ekonomik gelişmeler ve otomotiv sektörü üzerine aşağıdaki başlıklar altında bilgilendirme ve değerlendirmelerde bulundu.
Büyüme Gelişmekte Olan Ülkelerden Kaynaklı
2009'da yüzde 0,6 daralan dünya ekonomisinin 2010'da yüzde 4,8, 2011 yılında da yüzde 4,2'lik büyüme göstermesi bekleniyor. Bu görece yüksek büyüme daha çok gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanıyor.
ABD'nin bu yıl ki yüzde 2,6'lık büyümesinin ardından önümüzdeki yıl yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor. Avrupa ise hala yavaş büyümeyi sürdürecek gibi. Avrupa'da büyümeyi destekleyen en önemli ülke Almanya. Güney Avrupa ise borçluluk sorunlarından dolayı yavaş büyümesine devam ediyor. Orta ve Doğu Avrupa ise, Avrupa'da yaşanan sorunlardan olumsuz etkileniyor. Bu da büyüme oranlarına yansıyor. Asya ekonomilerinin yüzde 9,4 büyümesi bekleniyor, 2011'de yine yüzde 8,4 lük bir beklenti söz konusu. Çin ve Hindistan'ın 2010 yılında sırasıyla yüzde 10,5 ve yüzde 9,7 büyümesi bekleniyor.
ABD Ekonomisindeki Toparlanma
2009 yılında yaklaşık yüzde 2,6 daralan ABD ekonomisinin 2010 yılında da, son yapılan tahminlere göre yüzde 2,6, 2011 yılında yüzde 2,3 büyümesi bekleniyor. Gelen veriler ABD ekonomisinin yavaşlamakla beraber büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Yine de, ABD'nin yeni bir resesyona girmesine ilişkin beklentilerin dönem dönem ortaya çıktığını görüyoruz. Sanayi üretiminde ise 2009 sonundan bu yana hızlı bir toparlanma gözleniyor. Üretimde, destekleyici baz etkisi kaybolduktan sonraki bu son durum, daha çok üretimde yeni normalleşme seviyeleri olarak değerlendirilmeli.
KPMG Türkiye Danışmanlık Bölümü Direktörü
İlker Açıkalın |
ODD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce
|
“Yeni Normaller”
FED'in 2009 başından bu yana sürdürdüğü faizi yüzde 0-yüzde 0,25 aralığında sabit tutma eğilimi devam ediyor. ABD tarafında gevşek para politikası ve parasal genişleme sürüyor. İngiltere MB'nın (BoE) politika faizleri ise yüzde 0,5 seviyesinde. Avrupa MB, faizleri yüzde 1 seviyesinde tutuyor. Japonya'nın faizi ise yüzde 0 düzeyinde. ABD' de toparlanma olsa da, enflasyondaki düşüş, FED'in parasal genişlemeye devam etmesine sebep oluyor.
İç ve Dış Dengeler Farklılaşıyor
FED faizi uzun süre düşük seviyelerde bırakacağını tekrarlarken, 2011 yılının ilk yarısına kadar 600 milyar dolarlık tahvil alımı yaparak piyasalara likidite sağlayacak. Uzun vadede ise piyasalarda artacak olan likidite, büyüme potansiyeli yüksek gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelecek. Bu bağlamda Türkiye'ye yönelen fon akışında da artış görülecek. Dünya ekonomilerinde iç ve dış dengelerin farklılaştığı ve “yeni normallerin” konuşulduğu bir döneme giriliyor.
İç Talep Dengelenmesi: Kriz döneminde, ekonomilerde iç talepte belirgin daralma gerçekleşti. Mali genişleme bu daralmayı bir miktar azaltmayı amaçlıyor. Şu an ise mali konsolidasyona ihtiyaç var ve iç talep, özellikle özel kesim talebinin ekonomilerde öncü rolünü kazanması gerekiyor.
Dış Talep Dengelenmesi: ABD gibi iç taleple büyüyen bir çok gelişmiş ülkenin büyümesini bundan sonra biraz daha ihracata dayalı sürdürmesi gerekiyor. Çin gibi ihracatla büyüyen ülkelerin ise büyüme kompozisyonunu bir miktar iç tüketime kaydırması gerekiyor.
Ekonomi politikalarında ise atılabilecek adımlar sınırlı. Parasal genişleme sürüyor. Maliye politikalarında ise bütçe açıklarını düşürme ve borç yükünü azaltma süreci devam ediyor. Gelişmiş ekonomilerde finansal sektörde reform ihtiyacı sürerken; bankacılık sektöründeki iyileşmelerin ise sürdürülmesi gerekiyor.
Özetle 2010 Türkiyesi
Türkiye 2010 yılı 3. çeyrek GSYH değeri sabit fiyatlarla yüzde 5,5 artışla 28 milyar 762 milyon TL büyüklüğe ulaştı. 1.Çeyrekte yüzde 11,8 büyüyen Türkiye, 2. çeyrekte de yüzde 10,3 artış kaydetti. Ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Program'a göre 2010 yılında büyümenin yüzde 6,8 oranında, 2011 yılında ise yüzde 4,5 oranında gerçekleşmesi bekleniyor.
Dünya Otomotiv Sektörü
2010 yılı sonu itibariyle ABD pazarının 11 milyon 845 bin adete, Çin pazarının 17 milyon 561 bin adete, Japonya pazarının 3 milyon 461 bin adete, Brezilya pazarının da 3 milyon 461 bin adete ulaşacağı tahmin ediliyor.
Avrupa Otomotiv Sektörü
Avrupa Otomotiv pazarında 2010 yılı Ocak- Kasım dönemi toplam pazarı 14 milyon 407 bin adet olarak gerçekleşti.
14 milyon 374 bin adet olan 2009 yılı 11 aylık pazar toplamına göre satışlar yüzde 3,8 oranında azaldı.
ODD Faaliyetleri
ODD İletişim Komitesi Çalışmaları
2010 ODD Gladyatörleri
ODD Satış ve İletişim Ödülleri, 2010 Gladyatörleriyle ilgili organizyon çalışmaları konusunda son durum konuşuldu. Katılan adaylar, halk oylamasındaki son durum, jüri üyeleri, program, digital reklam kampanyası, sponsorlar hakkında detaylı bilgi verildi.
ODD Teknik Komite Çalışmaları
Ömrünü Tamamlamış Araçlar
02.12.2010 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı Atık Yönetim Dairesi yetkilileri ile yapılan toplantı sırasında aşağıdaki konular görüşüldü:
1. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın internet sitesinde taslak olarak görüşe sunulan ve 21.12.2010 tarihli ve 27792 sayılı
Resmi Gazete'de yayınlanan “Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Madde 2'de barkodlanarak tekrar satışa sunulabilecek araç parça ve aksamları sıralanmaktadır (ön ve arka kapılar, bagaj kapağı, motor kaputu, torpido ve iç göstergelerin bulunduğu konsol, motor bloğu, diferansiyel, tavan sacı, patlamamış hava yastıkları, vites kutusu, ön ve arka tamponlar). Parça listesi, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilmiş ve “patlamamış hava yastıkları” da bu kapsamda ele alınmıştır. Taslak resmi gazetede yayınlanmış olup, 1 ay kadar sonra yönetmelikte sigorta şirketlerini ilgilendiren Madde 9 değişikliklerini de içerecek şekilde tekrar bir yönetmelik değişikliği yapılacağı bilgisi verilmiştir.
ODD İletişim Komitesi Başkanı Behice Funda |
ODD Fuar Komitesi Başkanı Ziya Burnaz |
ODD Teknik Komite Başkanı Binnaz Kunaç |
2. 15.12.2010 tarihinin ÖTA Teslim Yerleri'ni bildirmek için deadline olduğu bilgisi verilmiş ve firmaların bu tarihe kadar tüm hazırlıklarını tamamlamaları istenmiştir.
COC ve Model Yılı Uygulaması
17 Aralık 2010 tarihli 27788 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Motorlu Araçlar ve Römorkların Model Yılının Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” Madde 4'e göre seri imal veya seri ithal edilen AT tip onayı veya ulusal tip onayı bulunan araçlarda model yılının belirlenmesine ilişkin hususlar aşağıda belirtildiği gibi yeniden düzenlendi:
a) Model yılı, aracın imal edildiği veya montajının yapıldığı yerde araç sevke hazır hale geldiğinde imalatçı tarafından düzenlenen uygunluk belgesinin imzalandığı tarih esas alınarak belirlenir.
b) Aracın ilk defa tescili için trafik tescil şube veya bürolarına aracın faturası ile birlikte, imalatçı tarafından düzenlenen orijinal uygunluk belgesinin aslı veya aslının düzenleme tarihini taşıyan, imalatçı tarafından onaylı sureti ibraz edilir. Uygunluk Belgesinin Türkçe dışında bir dilde düzenlenmesi halinde, beraberinde imalatçının veya imalatçının yetkili temsilcisi tarafından onaylı aslına uygun Türkçe çevirisi de ibraz edilir.
ASBIS
13 Aralık 2010 tarihinde sektör derneklerinin katılımıyla (ODD, OSD, TAİD, TREDER) düzenlenen toplantı neticesinde İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'ne aşağıdaki konular bildirildi.
1. TÜRKSAT ile yaşanan teknik sorunlar öncelikle ve ivedilikle giderilmeli ve sistemin TÜRKSAT devresi içinde çalışması sağlanmalıdır.
2. Sistemin, plaka basımı ve tescil işlemleri de dahil olmak üzere, kolay ve hızla yapılabilmesi, tümü ile devreye girebilmesi için Karayolu Trafik Kanunu'nda gerekli mevzuat değişiklikleri ivedilikle yerine getirilmelidir.
3. Maliye Bakanlığı, ÖTV ödemesi ile ilgili “Teknik Altyapı Sistemi” ni öncelikle hazırlamalıdır.
Diğer yandan, 24 Aralık 2010 tarihinde sektör derneklerinin ve ilgili kamu kuruluşlarının katılacakları bir toplantı düzenlenecektir.
Euro 5 ve Euro 6 Egzoz Emisyon Uyum Takvimi
30 Kasım 2010 tarihli ve 27771 sayılı Resmi Gazete ile yayınlanan Yönetmelik ile Euro 4 normundaki tip onayı mevcut tam veya tamamlanmış M1 kategorisi ve N1 kategorisinin Sınıf I'inde yer alan araçların ‘1/1/2011 tarihine kadar ithal edilerek gümrüklere gelmiş olmaları veya yurt içinde imal edilmiş olmaları halinde' 01.01.2011 tarihi itibariyle satılmalarına izin verilmektedir.
02 Aralık 2010 tarihinde Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu ile yapılan görüşme sırasında “Euro 6 Geçişi ve CO2 Havuzu” konusunda herhangi bir görüş veya projeksiyonun bulunmadığı bilgisi alındı.
Yenileştirilmiş Parça
2 Aralık 2010 tarihinde Sanayi Genel Müdürü Sayın Süfyan Emiroğlu ile “Yenileştirilmiş Parçalar” konusu görüşüldü. Yenileştirilmiş parça konusunda yaşanılan sıkıntılar hakkında kendilerine bilgi verildi. AB'deki teknolojinin bu yönde ilerlediği ve yeni araç modeller için bile bu tür parçaların gerekli olduğu, bu parçaların araçlar üzerinden çıkma parçalar olmadıkları ve bunların sayesinde doğal kaynakların korunduğu bilgisi verilerek, geçmişte ODD olarak yapılan çalışmalar özetlendi. Ayrıca mevcut durumda da araçların bu tür parçalar kullanılarak tamir edildikleri, ancak parça girişinin distribütörlerin kontrolleri dışında olduğu açıklaması yapıldı. Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, konuyu öncelikle irdelemek istediklerini ifade etti. Kendilerine bilgilendirici bir yazı hazırlanacak ve iletilecektir.
Yenileştirilmiş Parça konusunda 15 Aralık 2010 tarihinde ODD, OSD, TAYSAD ve OYDER'in Genel Sekreterleri'yle yapılan görüşmede ortak görüş; ilk etapta, hazırdaki yönetmeliğin bir an önce yürürlüğe girmesi yönünde çalışmalarda bulunmak oldu.
ODD Fuar Komitesi Çalışmaları
28 Ekim – 7 Kasım 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen Autoshow 2010 Fuarı'na dair genel bilgiler verildi.
Buna göre 120 bin metrekarelik fuar alanında katılan otomobil marka sayısı 42 ve ziyaretçi sayısı 818 bin 419 kişi olarak açıklandı. Ardından aşağıda yer alan akış doğrultusunda yer alan konulara yer verildi.
Yöresel Fuarlar Nasıl Değerlendiriliyor?
Toplantının son kısmında ise; Autoshow 2008 katılımcılarının ‘Yöresel Fuarlarla İlgili Değerlendirmeler'ini ölçen anket sonuçlarına yer verildi. Yöresel fuarların yerel satışa etkisi ve markanın yerel bilinirliliğine ve imajına etkisiyle ilgili alınan sonuçlar incelendi.
2011 ODD Yöresel Fuarları
2011 yılında ODD olarak toplam 5 veya 6 yöresel fuara destek olunması planlandığı açıklandı. Sözkonusu fuarlarla ile ilgili pazarlık ve görüşmelerin devam ettiği, en kısa sürede takvimin kesinleşeceği belirtildi.