Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları gerçekleşti

‘Tekstil ve Otomotiv Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları’ organizasyonu ile kentte 5 gün boyunca tasarım ve inovasyon konuşuldu.

Kentte bir inovasyon ve tasarım şenliği yaratan etkinliklerin açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay “Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları, sanayicimizi, akademisyenlerimizi, girişimcilerimizi ve Bursa’daki tüm paydaşlarımızı bir araya getirerek, tasarım ve inovasyonun bir kültür olarak benimsenmesini sağlayacak” dedi. İnovasyon kültürüne geçişte, bir devrime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Burkay, “ Burada sergilenen projelerin neredeyse 7’de 1’i hayata geçiriliyor. ‘Herşeyin pazarı oluyor da, projelerin neden olmasın’ diye yola çıktık ve her yıl büyüyerek devam ediyoruz” diye konuştu.

Katma değer yarışmaların desteğiyle artacak

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)
Başkanı Orhan Sabuncu ise organizasyonun yalnızca sektörleri için değil Türkiye’nin hedefleri için de önemli olduğunu vurguladı. Otomotiv endüstrisinin 1 milyon 750 bin adet üretim kapasitesiyle dünyanın 17. büyük üreticisi olduğunu hatırlatan Sabuncu, “İhracatta son
9 yılın şampiyonuyuz. Endüstri olarak 2023 yılı hedeflerimize ulaşabilmemiz için öncelikle yeni yatırımlar almamız gerek. Bunun için de iç pazarımızı büyütmeliyiz. Ayrıca katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız. Bugün endüstrimizin kilo başına ihracatı 7.5 dolardır. Bu Almanya’da iki katıdır. Bizim de bu seviyelere ulaşabilmemiz için Ar-Ge’ye, tasarıma, inovasyona önem vermeliyiz. Bu yarışmalarımızla otomotiv endüstrimizin gelişeceğine, katma değerinin artacağına inanıyorum” diye konuştu.

İki dev Bursa’da buluştu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)
Başkanı Mehmet Büyükekşi
ise yaptığı konuşmada,
Türkiye’nin geleceğinin bu gibi
organizasyonlarda olduğunu
vurguladı. “Bursa yine öncü oldu
ve Türkiye’nin iki ihracat devi tasarım ve inovasyon için biraraya geldi” diye konuşan Büyükekşi, her iki sektörde de tanıtımı yapılacak projelerin endüstri tarafından hayata geçirilmesinin büyük önemi olduğunu vurguladı.

Alın terinin yerine akıl teri

Etkinliklerin açılış törenine katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da, özellikle gençlerin plan, proje ve tasarımlarını sunma fırsatı bulmalarının sevindirici olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “ Bezler geleneksel olarak alın terinin kutsandığı bir kültürde yetiştik. Ancak, alın terinin yanı sıra, artık akıl terinin de kutsanması dönemi geldi” diye konuştu.

“Tasarımı tekstilde başardınız sıra otomotivde”

Dünyaca ünlü tasarımcı Chris Bangle Türkiye’de tekstil ve otomotivde tasarım konusunda ciddi potansiyel olduğunu belirterek, tasarımın birinci kuralının süreklilik olduğunu söyledi. Bangle, “Siz Türkiye’de tekstilin bütün ihtiyaçlarını biliyor ve karşılıyorsunuz. Sektördeki duyguları ilhamları beklentileri, ihtiyaçları biliyorsunuz ve ona göre üretim yapıyorsunuz.

Bu alanda başarılısınız. Bunu otomotive de taşıyabilirsiniz. Otomotivin geleceği sürdürülebilirlik olacak biz de kendimizi yeniden düşünüp ona göre konumlandırmalıyız. Gelecekte sağlık hizmetleri en büyük fırsatlardan biri olacak. Bu otomotiv için de fırsatlar sunacaktır” dedi.

OİB, 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’nda ödüller sahibini buldu

Etkinliğin 2’inci gününde OİB ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’nda başarılı projeler ödüllendirildi.

 

Otomotiv endüstrisini geleceğe taşıyacak ‘Türkiye Otomotiv Sektöründe Geleneksel 4. Ar-Ge Proje Pazarı ve 4. Komponent Tasarım Yarışması’ Bursa’da tasarım tutkunlarını, öğrencileri, akademisyenleri, araştırma merkezlerini, sanayicileri ve sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. ‘Yerli otomobil için komponent tasarımları tamam’ denilen yarışmada başarılı bulunan 19 proje bu yıl ilk kez İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek’te kuluçkaya yatırılacak. İTÜ Çekirdek’te bir yıl boyunca projenin geliştirilmesi ve endüstriye kazandırılarak üretilmesi amaçlanıyor.

Markalı ve akıllı ürünler yaratılacak

OİB Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda yarışmanın yürütme kurulu başkanı Ömer Burhanoğlu, organizasyonun 500 milyar dolar ihracat hedefi için zemin hazırlayarak içinde marka ve akıl olan ürünler yaratmayı amaçladıklarını dile getirdi. Burhanoğlu, daha çevreci, kullanımı kolay, öncelikli tercih edilebilecek ürünleri sunabilmeyi ve ihracatta kilogram başına 1.5 dolar seviyesindeki geliri 3.5 dolara yükseltmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

OİB tarafından Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ve TİM koordinatörlüğünde düzenlenen yarışmanın Ar-Ge Proje Pazarı alanına 196, Komponent Tasarım Yarışmasına 314 olmak üzere toplamda 510 proje katıldı. Bu projelerin başarılı görülen 55’i ise organizasyonun düzenlendiği Bursa Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde sergilenerek sanayici ile buluşması sağlandı.

Yarışmanın ödül töreninin yanı sıra düzenlenen konferans ve panellerde de otomotiv endüstrisi masaya yatırıldı. Dr. Masoud Rais-Rohani, Leyla Acaroğlu, Greg Lindsay, Dr. Ing.Roman Henze, William Myers, Prof.Dr.Steven Spivak gibi birçok konuşmacı sahne aldı. Ayrıca ‘Savunma Teknik Tekstilleri’, ‘Otomotiv Sektöründe Yeni Trendler ve Yeni İş Modelleri’ ve ‘Tekstil ve Otomotiv’de AR-GE Yaklaşımları’ başlıkları altında düzenlenecek panellerde de birçok uzman görüşlerini paylaştı. Eş zamanlı düzenlenen panel ve workshop’larda da otomotiv sektöründe yeni trendler ve iş modelleri, kompozit sektörü, otomotivde teknik tekstiller gibi konular masaya yatırıldı.

Projeler ödüllendirildi

Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması’nda ‘Enwair batarya’ projesi birinciliği kazanarak 10 bin lira, ‘Düşük sıcaklıklarda çalışabilen yüksek verimli statik range extender’ projesi ikinciliği elde ederek 7 bin lira ve ‘Marvin’ projesi de üçüncülüğe değer görülerek 4 bin lira ödülün sahibi oldu. Ayrıca iki proje de mansiyon kazanarak biner liralık ödül kazandı.

‘Komponent Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoride birinciliği ‘Kara taşıtları için akıllı can kurtarma ünitesi’, ikinciliği ‘Depodan taşan yakıtın geri kazanılması’, üçüncülüğü de ‘Tracklight’ projesi kazandı. Öğrenci bölümünde ‘Ani basınç kayıplarında devreye giren bir iç lastik’ birinciliği, ‘Door Protector’ ikinciliği, ‘Easy Carry’ projesi de üçüncülüğü elde eederken.üniversite kategorisinde de ‘MR damperli arka traktör aksı’ birinciliği, ‘Esnek termal yalıtımlı ve ucuz süperkasitör’, üçüncülüğü de Engelsiz erişim sistemi’ projeleri kazandı. Birinciler 6 bin, ikinciler 4 bin, üçüncüler de 3 bin lira ödülün sahibi oldu. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı’nın da uygun gördüğü proje sahiplerine iki yıl yurt dışında eğitim imkanı sunulacak.

Akıllı tekstillerin pazarı Bursa’da kuruldu

Bursa İnovasyon ve Tasarım günleri kapsamında, UTİB tarafından düzenlenen Tekstil Ar-Ge Proje Pazarı, birbirinden ilginç yerli ve yabancı projeye ev sahipliği yaptı. Tekstil sektöründe çalışan akademisyen ve serbest girişimcilerin; maliyetten uygulama alanına kadar her aşamasını planladıkları ve sundukları fonksiyonel tekstil projeleri büyük ilgi gördü. Bursa İnovasyon ve Tasarım Günleri’nin son gününde, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen Tekstil Ar-Ge Proje Pazarı, yerli ve yabancı sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Tekstil sektöründe çalışan akademisyen ve serbest girişimcilerin; maliyetten uygulama alanına kadar her aşamasını planladıkları ve sundukları fonksiyonel tekstil projeleri büyük
ilgi gördü. Daha önceki yıllarda düzenlenen proje pazarlarında sunulan projelerin 7’de 1’i hayata geçirilen etkinlikte, özellikle otomotiv, sağlık ve savunma sanayi alanlarında geliştirilen projeler ilgi çekti.

Proje pazarı’nın açılışında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, proje pazarı etkinliğinin tüm sektörlere rol model haline geldiğini hatırlattı. Orta yüksek ve ileri yüksek teknolojiye geçiş için bir kıvılcım yakmak istediklerini söyleyen Burkay, “ Giyim ve mekan tektillerinde, dünya çapında üretim ve ihracat lideri olan ilk 6 ülke içindeyiz. Giyim ve ev tekstilinde ulaştığımız bu noktaya, teknik ve fonksiyonel tekstilde de ulaşmalıyız” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında Fiat sponsorluğunda düzenlenen
Fiat Fashion Night gecesinde Atıl Kutoğlu, tamamı Bursa kumaşlarından oluşan kıyafetleriyle hazırladığı “Moderns Ottomans” temalı 2015-2016 Sonbahar/Kış Koleksiyonu’nu büyük beğeni topladı.

William Myers: Yosundan deri üretiliyor

Proje Pazarı zirvesinde konuşan dünyaca ünlü tasarımcı William Myers, tekstil sektöründe biyolojik inovasyonun gelişimini anlattı. Sistemlerin ve üretimlerin küresel doğada olana benzetilmesi gerektiğini anlatan Myers, “Üretimlerimizi doğadan alarak çevremize daha az zarar vererek üretim yapma yollarının peşine düşmeliyiz. Dünyada biyolojik inovasyon alanında önemli tasarımlar üretiliyor. Artık yosundan deri üretiliyor. Ahşap sandalyeler yerini mantardan yapılmış sandalyelere bırakıyor” dedi.

Kir ve küf karşıtı otomobil kılıfı

Etkinlik kapsamında tekstilin farklı alt başlıklarında sunulan projelere çeşitli ödüller verildi. Kire ve küfe karşı üretilen otomobil koltuk kılıfları dikkat çeken projeler arasındaydı. Ödül alan ya da ödül almadığı halde katılımcılardan ilgi gören bazı fonksiyonel tekstil projeleri ise şöyle:

• Kire ve küfe karşı üretilen otomobil koltuk kılıfları


• Ev tekstillerinde sigara kokusunu önleyen apre işlemi

• Hidrojen peroksit ağartmasında yeni yöntemler


• Ekolojik tekstil için doğal boya üretimi


• Tatlı ve tuzlu sularda organik deniz ürünü yetiştirmede kullanılacak kumaş


• Fizik tedavide kullanılacak ısı üreten tekstiller


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next