DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

2023 yolunda yeni DEİK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında daha etkin rol oynaması için yeniden yapılandırıldı. Yeni DEİK’in Türkiye’nin 2023 vizyonunda ve küresel rekabetinde önemli bir rol oynayacağını belirten DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Yeni DEİK, ülkemizin özel sektörünün yurt dışına açılmasına vesile olmuş, ülkemizin en köklü kurumlarından birisinin üzerine inşa edildi. Yeni DEİK daha geniş temsil tabanı, artan ve çeşitlenen finansal kaynakları, katılımcı, şeffaf ve paydaşlarına hesap veren yönetim anlayışıyla, Türkiye’nin küresel ekonomideki ağırlığının ve Türk şirketlerinin marka değerinin artması için çalışmalar yapmaya devam edecek” diyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK), kuruluş amacı, görev ve sorumlulukları hakkında bilgi alabilir miyiz?

Türkiye’nin ihracat odaklı büyüme stratejisini takip etmeye başlamasıyla başlayan Türk şirketlerin küresel ekonomiye entegre olma sürecine destek vermek amacıyla, 1986’da kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye’nin 2023 hedeflerine daha iyi hizmet edebilmesi için yeniden yapılandırıldı. Yeni DEİK, ülkemizin özel sektörünün yurt dışına açılmasına vesile olmuş, ülkemizin en köklü kurumlarından birisinin üzerine inşa edildi. Yeni DEİK olarak geçmişi unutmamız mümkün olmadığı gibi, geleceğe güvenle bakabilmemin yolunun da sağlam bir kurumsal yapının varlığından geçtiğine inanıyoruz. 

DEİK’in Yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak, önümüzdeki kısa ve orta vadeli süreçte hangi çalışmaları yapmayı planlıyorsunuz?

Yeni DEİK daha geniş temsil tabanı, artan ve çeşitlenen finansal kaynakları, katılımcı, şeffaf ve paydaşlarına hesap veren yönetim anlayışıyla, 2023 vizyonumuz çerçevesinde Türkiye’nin küresel ekonomideki ağırlığının ve Türk şirketlerinin küresel değer zincirindeki konumuyla marka değerinin artması için çalışmalar yapmaya devam edecek. Önümüzdeki dönemde 2023 hedeflerine ulaşmak için iş dünyası olarak başta Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Ekonomi Bakanlığı olmak üzere ilgili kamu kurumlarıyla daha etkin bir işbirliği ve koordinasyon içinde çalışacak.

“DEİK, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak için yoğun bir mesai içine girdi”

DEİK, Türkiye’nin 2023 vizyonunda ve küresel rekabetinde nasıl bir rol oynayacak?

DEİK olarak ülkemizin iş dünyasının tüm dış ekonomik ilişkilerini yürütmek üzere bir misyon üstlenmiş köklü bir kurum olarak ülkemiz bulunduğu zorlu coğrafyada bir yüzük taşı gibi parladığını görüyoruz. Bunu son derece önemsiyoruz ve bunun zarar görmemesi için çok daha fazla çalışmamız gerektiğine, birbirimize sıkıca sarılmamız gerektiğine ve bilhassa her türlü saldırıya karşı tek vücut halinde güçlü bir şekilde durmamız gerektiğine inanıyoruz. Elimizdeki değerlere sahip çıkmamız gerektiğini iyi biliyor, bunun için de tüm muhataplarımıza bu hususu aktarmaya gayret ediyoruz. Bu kazanımların kolay olmadığını ve kolay kaybedilmemesi gerektiğini biliyoruz. Dünyayı darmadağın eden 2008-2009 arasındaki küresel ekonomik krizden başarıyla çıkan ülkemizin, bulunduğu coğrafyada son yıllarda gelişen tüm olumsuz koşullara rağmen hem siyasi, hem de ekonomik istikrarını koruyor olmasının oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde bunun korunması ve daha da güçlenmesi için çalışacağız.

Bu bağlamda DEİK, ilk etapta 2023 hedefleri, daha sonra 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmak adına bugünden itibaren yoğun bir mesai içine girdi. Gelecek nesillerimize daha iyi bir ülke bırakabilme adına, DEİK yönetimi, İş Konseyleri ve tüm DEİK mensupları olarak bu hedeflerin önemli bir parçası olmaktan son derece mutluyuz, gururluyuz ve ileriye dönük yapılacak çalışmalar için heyecan duyuyoruz.

Hedef, 70 bin ihracatçı

Türkiye’nin global ekonomik tablodaki yerini ve konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

DEİK olarak hükümetimizin “Ekonomi Öncelikli Dönüşüm Programını” çok önemli ve ülke ekonomimizin geleceği açısından stratejik bir hamle olarak değerlendiriyoruz. Özellikle “ekonomimizin dünya ekonomisiyle tam entegrasyonla hareket etmesi" kapsamında ele alınabilecek her adımda DEİK olarak en ön safta yer alacağız. İthalata bağımlılığın azaltılması noktasında; yurt dışında gerçekleştirilecek ve cari açığımızın kapanması yönünde katkı verebilecek madencilik, sağlık turizmi gibi sektörlere yatırımı teşvik edeceğiz. İş yapma ve yatırım ortamının geliştirilmesi için iş konseylerimiz aracılığıyla dünyanın her bir noktasında ülkemizin bayraktarlığını yapacağız. “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi” ve “Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm” programları da yeni dönemde DEİK olarak eğileceğimiz diğer konular olacak.

DEİK, ihracatta nasıl bir rol oynuyor? İhracata yönelik projeleriniz nelerdir?

Halen 50 bin olan ihracatçı sayısının, 2023’e kadar 70 bine çıkarılması hedefine katkı sağlayacağız. Bu çerçevede, sadece DEİK üye tabanımızda yer alan şirketlere değil KOBİ’lerimizi de kapsayan bir çalışma anlayışı gözeteceğiz. KOBİ’lerimizin rakabet gücünün artması için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte, uluslararası rekabetçiliği geliştirme projelerine hız vereceğiz.  Ülkemizin ihracat potansiyelinin sofistikasyonu için hizmet ihracatına özel önem vereceğiz; sağlık, eğitim, enerji, lojistik, teknik müşavirlik, bilişim sektörlerinde özel çalışmalar yapacağız. Dünya genelinde 2023’te sayısı 10 milyona ulaşacak Türk diasporasının girişimci gücünün 100 milyar dolarlık bir ekonomik değer üretebilmesi için projeler üreteceğiz. Türk şirketlerinin küresel etkinliğinin artması için “2023 Türkiye Yurtdışı Yatırım Strateji” projemizi en kısa zamanda tamamlayıp karar alıcılar, ekonomi yönetimi ve iş dünyasıyla paylaşacağız.

Yeni nesil iş konseyleri

DEİK, yapısal reformların hayata geçmesinde nasıl bir rol üstleniyor, üstlenecek?

DEİK, tüm mensuplarıyla her zaman en geniş istişareye açık bir şekilde, ülkemizin küresel ekonomideki ağırlığının artması için hizmet üretmeye devam edecek. Bugün 112 bölgesel, 5 sektörel ve 2 de özel amaçlı olmak üzere toplam 119 iş konseyiyle DEİK, ilk iş olarak tüm konseylerini yoğun bir faaliyet programı içine sokacak. Yeni dönemde DEİK; sadece heyet ve organizasyon düzenleyen değil, iş geliştiren, dış ekonomi gündemine katkı veren, projeler üreten bir DEİK olacak. DEİK ayrıca problemlere değil fırsatlara, çatışmalara değil uzlaşmaya, pastadan dilim kapma yarışına değil pastayı büyütmeye odaklanacak.

DEİK’in yeni nesil iş konseyleri, hangi misyonu üstlenecek?

Küresel rekabetin kızıştığı; küresel belirsizliklerin devam ettiği bir dönemde, DEİK’in yeni nesil iş konseylerimiz sadece networking imkanı sunan bir iş dünyası kuruluşunun ötesine geçerek faaliyetlerini çeşitlendirip, hizmet üretme kaabiliyetini ve hizmet kalitesini artıracaktır.

Bu anlayışla yeni nesil iş konseylerimiz:

-Üyelerinin networking imkanlarını artırma,

-Bölgesi ve ülkesiyle ilgili ana bilgi ve referans merkezi haline gelme,

-Türkiye ile ülkesi arasında iş geliştirme faaliyetlerine hız verme,

-Sorunlara değil fırsatlara odaklanma,

-Türk yatırımlarını ülkesine yönlendirme ve onlara rehberlik etme,  

-Ülkelerindeki yerleşik Türk girişimci ve şirketlerini takip edip bu şirketlerin ve girişimcilerin Türkiye ile bağlarını güçlendirme misyonu üstlenecek.

Bu vizyonla, Türk iş dünyasının 99 “küresel düşünen” kuruluşu olarak DEİK’te bir araya gelirken, hem ülke ihracatının, hem de ülkemize gelecek yatırımların çeşitlenerek artmasına katkı sağlayacağız. Ayrıca şirketlerimizin küresel piyasalarda yatırım yapmalarına ve böylece ülkemizin marka değerlerinin yükseltilmesine destek vereceğiz.

DEİK önümüzdeki dönemde genişleyen kurucu kuruluşları, seçkin üye şirketleri, etkinliği ve verimlliği artan iş konseyleri, karşı konseyleri, deneyimli çalışanlarıyla, Türk özel sektörünün küresel açılımının öncü gücü olmaya, yeni küresel başarı öyküleri yazmaya devam edecek.


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next