2011 - Gaziantep Autoshow Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

Gaziantep Autoshow Otomobil ve Ticari Araçlar Fuarı (Gaziantep Autoshow 2011), 24 Eylül - 2 Ekim 2011 tarihleri arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Gaziantep Autoshow Otomobil ve Ticari Araçlar Fuarı, Türkiye ekonomisinin en önemli sanayi kollarından biri olan otomotiv sektörünün gelişmesi ve uluslararası ticarete yeni bir ivme getirmesi açısından olduğu kadar, yarattığı katma değer bakımından da bölge açısından önem taşımaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, Gaziantep Valisi, Milletvekilleri, İl Protokolü, Oda ve Dernek Başkanları ve çok sayıda üst düzey bürokratın katıldığı ve basının yoğun ilgi gösterdiği fuarda otomobil dünyasının dev markaları özel olarak hazırladıkları stantlarda en yeni modellerini ve en son teknolojilerini otomobil severlerin beğenisine sundu.

Çok geniş bir ürün yelpazesi olacak ve her bütçeye hitap eden araçlar sergilenmiştir. Mevcut kampanyaların yanı sıra fuara özel olarak sunulan avantajlar,  otomobil tutkunları için fırsat niteliğinde olmuştur. Ziyaretçiler birçok farklı marka ve modeli aynı anda görme ve kıyaslama şansına sahip olmuştur. Bazı araçlar için sunulan test sürüşü deneyimi de müşterilere karar vermelerinde kolaylık sağlanmıştır. Fuarda şirketlere ve kurumlara hitap eden ve ticari hayatı kolaylaştıracak çözümler sunan hafif ticari ve ağır vasıtalar da yer almıştır. Ayrıca bazı markalar  elektrikli araçlarını bölgede ilk defa bu fuarda tanıttılar.

Akort Fuarcılık tarafından, ODD, Yetkili Otomotiv Satıcıları Derneği (YODER) ve Gaziantep Sanayi Odası’nın (GSO) desteğiyle, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarın açılışına Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, milletvekilleri Nejat Koçer, Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Halil Mazıcıoğlu ve Derya Bakbak ile oda ve dernek başkanları, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.



GSO Başkan Vekili Adnan Ünverdi, yaptığı konuşmada Gaziantep’in düzenlediği ulusal ve uluslararası fuarlarla, fuarcılıkta da Türkiye’nin göz bebeği bir kent olmayı başardığını kaydederek, şunları söyledi: “Şunu özellikle belirtmek isterim ki, Gaziantep olarak düzenlediğimiz fuarlarımızla sadece sektörlerimizin gelişimine katkıda bulunmuyor, şehirdeki hizmet sektörünü de atağa geçiriyor bunun yanında kentimizin tanıtımına da önemli katkı sağlıyoruz. Fuarlarımız sayesinde birçok farklı ülkeden ve şehirden gelen üreticiler, satıcılar ve alıcılar Gaziantep iş dünyası hakkında bilgileniyor ve yatırım fırsatları oluşturuyor. İnanıyorum ki, Gaziantep Sanayi Odası olarak sadece bizim açacağımız değil, birçok fuar şirketinin ve ticaret odamızla birlikte açacağımız fuarlarla hedefimizde emin adımlarla ilerleyecek, bu kenti Türkiye’de lider yapma yolunda önemli adımlar atacağız. Biz oda olarak bu kentin rekabet gücünün artması, dünya pazarlarında daha çok yer alması, kalıcı olması ve üretim gücünü sürdürmesi adına elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz. Her zaman çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürecek, kentimizin ve sanayimizin menfaati adına hiçbir zorluktan yılmayacağız. Fuar organizasyonları bu anlamda oldukça önemli. Çünkü dış pazarlara açılmanın dünya ile buluşmanın yolu buradan geçiyor.”

 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, toplumsal huzur ve barışın, toplumsal kalkınmayla ilgili olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ekonomik olarak pastamızı büyüteceğiz ama beraberinde insani gelişmişlik kriterlerimizi de aynı ölçüde güçlendireceğiz. Eğitimli insan sayısı ve sağlıkta fırsat eşitliği, insani gelişmişlik kriterlerinden. Bir ülkede otomotiv kullanan insan sayısı da refahın ve kalkınmanın ölçüsü. Türkiye’de 2002 yılında otomotiv satışı 91 bin adet iken 2011 yılında 850 bin otomotiv satışı hedefleniyor. 10 kat bir artış var, bu önemli bir artış.

Ama geriye gitmeden çok daha sürdürülebilir bir artışı sağlamamız gerekiyor. 74 milyonsak, herkesin otomotive bindiği, herkesin birinci sınıf vatandaş olarak yaşadığı, herkesin kişi başına düşen milli gelirin çok daha yüksek olduğu bir Türkiye’ye ulaşmak durumundayız. Bunun için ne yapmamız lazım. Yatırım ortamını iyileştirmemiz lazım, cari açık dediğimiz ithalat-ihracat dengesini düzeltmemiz lazım. İşte oraya da baktığımız zaman otomotiv kilit bir sektör. Makine sanayisinin içinde çok önemli bir sektör, muhakkak makine sanayisinin desteklenmesi, otomotiv sektörünün hak ettiği yeri alması gerekiyor.”

Bakan Şahin, Türkiye’nin dünya otomotiv sektöründe üretimde 17. sırada, iç pazar satışlarıyla Avrupa’da 6. sırada olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: “Ama bu rakamlar bize yetmez. Eğer hafif ticari araçta, otobüste biz ikinciliği alabiliyorsak otomotivde de almamız lazım.


Biz yerli otomotivi niye yapamıyoruz? Bunu yapabilecek her şeyimizin olduğunu ben düşünüyorum. Çünkü kalkınmanın özü birey. Burada gelişmiş kaliteli insan gücü çok önemli. Bu kaynak da bu ülkede var. İnşallah bir taraftan yerli üretimi başaracağız bir taraftan da en iyi yerli üretimi yapmak durumundayız. Korkunç bir rekabet ortamında yaşıyoruz. Tek başına bunu yapmamız yeterli değil. En kaliteliyi en ucuza yapmayı başarmamız gerekiyor. Çin ile Amerika ile Avrupa Birliği ülkeleriyle baş etmemiz gerekiyor. Bunları yapabildiğimiz zaman ufkumuzu genişletebilip, yeni hedeflere yelken açabildiğimiz zaman bu rakamların hepsinin kendiliğinden değişebileceğine inanıyorum. Buradaki en önemli şey öz güven, kendimize güveneceğiz, ülkemizin değerlerine güveneceğiz ve buradan el ele vereceğiz bir imece usulü ile topyekun kalkınmayı başaracağız. Bizim ülkemizin bunun en iyisini hak ettiğine inanıyorum. Eğer bunu dünyada bu kadar çalkantılı olduğu zamanda başarıyorsak, o zaman krizleri fırsatları dönüştürebilme kapasitemizi bize gösteriyor. Bu, bu toprağın bize genetik mirası, atalarımızın bize verdiği genetik miras var. Müteşebbis bir ruh var. Çok satacağız, çok üreteceğiz, çok tüketeceğiz ama en iyisini yapacağız, en kalitesini yapacağız.” 


Otomotiv yan sektörünün de binlerce insana istihdam, aş ve iş imkanı sağladığını belirten Şahin, otomotiv sektörüyle birlikte sanayi sektörünü geliştirdiklerini ve bu tür organizasyonlarla da hizmet sektörünün güçlendirildiğini ifade etti.

Gaziantep Valisi Erdal Ata da, Gaziantep’in sanayisi, ticareti, kültür ve turizmiyle Türkiye’ye örnek gösterilen bir kent olduğuna dile getirerek, “Düzenlenen bu fuarlar kentimizin ticari yönünü ön plana çıkarıyor. Türkiye’de otomotiv sanayi çok önemli bir yer tutmaktadır. İhracatımızın yüzde 15-16’sını otomotiv sektörü oluşturuyor. Bu da çok önemli bir rakam. Ayrıca yüz binlerce insanımıza istihdam sağlanıyor. Bu da sektöre daha önem vermemiz gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.


ODD Başkanı Mustafa Bayraktar da otomotiv sektörünün 2011 yılına hızlı bir giriş yaparak, yılın ilk 8 ayında iç pazarda sektör beklentilerinin üzerinde bir rakama ulaştığını bildirdi.

Mustafa Bayraktar, Türkiye’nin ilk ve ikinci çeyrekte ulaştığı yüksek büyüme oranlarının talep üzerinde önemli etkileri olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Bununla beraber Merkez Bankası’nın toplam kredi büyümesini yüzde 25’ler seviyesinde tutmak amacıyla aldığı tedbirlerin etkisiyle, Mart 2011’den itibaren otomotiv pazarı üzerinde yavaşlama ve hatta son aylarda da daralma hissetmeye başladık. Haziran 2011’den itibaren döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle ağustos ayında büyüme yerini daralmaya bıraktı. Ağustos ayında yüzde 5, 6 küçüldü. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde otomotiv ve hafif ticari araçlar toplamı 542 bin 238 adete ulaştı. 2011 yılı toplam pazar beklentisi otomotiv, hafif ticari ve ağır ticari vasıtaları da koyarsak 860 bin seviyelerinde olacağını bekliyoruz. Ülkemizin otomobil sahipliğini hak ettiği seviyelere yükseltmek ve daha faza yatırımları çekebilmek için çeşitli düzenlemeler gerekiyor.”  dedi.

Gaziantep Autoshow, Ortadoğu Fuar Merkezi’nde toplam 13 bin  m2 alanda düzenlendi. Toplam 17 firmanın katıldığı fuarı Gaziantep, Kahramanmaraş, Mardin, Şanlıurfa, Kilis ve Adıyaman illerinden gelen 25 bin kişi ziyaret etti.

 

 


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next