TAYSAD 6. Aftermarket Konferansı Ana Sayfa > Seçtiğiniz Site Kısmı > 

 “Otomotivin geleceğini telematik teknolojisi yönlendirecek”

Otomotivde sektörü TAYSAD konferansında buluştu

TAYSAD ve OİB organizasyonunda, OYPG desteğiyle 6. Aftermarket Konferansı yapıldı. Otomotiv yedek parça alanında faaliyet yürüten, yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda konuşmacı ve katılımcının yer aldığı konferansta sektördeki gelişme süreçleri ve çözüm yolları konuşuldu.

Konuşmalarda öne çıkan konu ‘telematik’ kavramı oldu. Araçların, herhangi bir bağlantı olmadan, internet üzerinden servislere ve tedarikçilere bağlantı yapmasını amaçlayan telematik, yakın gelecekte aftermarket sektöründe önemli bir rol oynayacak. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu ve Otomotiv Yenileme Pazarı Geliştirme Derneği (OYPG) Başkanı Mesut Urgancılar’ın açılış konuşmaları yaptığı konferansta sektörün büyümesi ve bilişim süreçlerini etkili kullanması da masaya yatırıldı.

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu: “Küresel pazarda rekabet eden bir sektörüz”

Dudaroğlu konuşmasında otomotiv sektörünün teknolojik yeniliklerle birlikte hızla büyüdüğünü belirterek şöyle konuştu: “TÜİK verilerine göre, toplam araç parkımız Mart 2015 sonu itibariyle 19,1 milyon adede ulaşmıştır. 2003 yılında Türkiye’de bin kişiye 95 araç düşerken, son 12 yılda görülen büyümeyle bu rakam 2014 sonunda 173’e ulaştı. Bu araçların ortalama yaşı 16. Her 100 kişiye 17 araç düşüyor. Dünyada ise 1 milyardan fazla araç var. 2025 yılında Türkiye dünyadaki araç sayısının yüzde 4’üne sahip olacak. Sektör olarak uluslararası ölçütlerde üretim yapıyoruz. Bu bağlamda TAYSAD olarak Çin, ABD gibi uzak pazarlara da yönelip antlaşmalar yapmaya başladık. Standart ürünler dışında katma değeri yüksek ürünlere yönelmeliyiz. Devlette AR-GE sektörüne verdiği destekle bizim sektörümüzün büyümesini destekliyor. Sektör büyüdükçe, ihracat arttıkça ülke ekonomisi de kalkınacaktır.”

OİB Başkanı Orhan Sabuncu: “Otomotiv sektörü Türkiye’de üretimin itici gücü”

Sabuncu konuşmasında, “Otomotiv endüstrisi Türkiye’nin en büyük ihracat alanlarından biri. Türkiye şu an 160 milyar dolar ihracat yapıyor. Bunun büyük oranını otomotiv karşılıyor. Otomotiv sanayi, Türkiye’de üretimin itici gücü durumunda. AB süreci, Gümrük Birliği, getirilen düzenlemeler… Bunların hepsi otomotiv imalat sürecini olumlu etkiledi. Küresel aktörlerle rekabet edebilecek durumdayız.  Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya ve Belçika en çok ihracat yaptığımız ilk 5 ülke. Otomotiv sektörü olarak ihracatımızın yüzde 74’ünü AB pazarına yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte AR-GE, tasarım gibi alanlara ağırlık vermemiz gerekiyor” dedi.OYPG Başkanı Mesut Urgancılar: “İşbirliği ile otomotiv sektörünü büyütmemiz gerekiyor”

Otomotiv pazarının geçirdiği büyük değişime dikkat çeken Urgancılar ise “Yedek parçadan insan gücüne kadar her alanda sektör kendini yeniliyor. Sektör olarak AB düzenlemelerini temel alırsak daha çok yenilemiş olur, daha çok yol almış oluruz. Sektörün kendini tüketiciye doğru anlatması gerekiyor. Müşteri, tüketici orijinal yedek parçayı, eşdeğer parçayı, servis hizmetini ancak sağlıklı aktarımla öğrenebilir. Örneğin, orijinal yedek parçanın sadece yetkili servislerde satılmadığını, piyasadaki tedarikçi ve servislerde de orijinal ürün olduğunu tüketiciye anlatmak gerekiyor. Yetkili servislerle bağımsız servisler arasındaki haksız rekabeti ortadan kaldırmamız gerekiyor. İşbirliği ve ortak akılla sektördeki sorunları çözüme kavuşturabiliriz” şeklinde konuştu.

İşbirliği anlaşması imzalandı

Sektörün öncü kurumlarından 300’ü aşkın kişinin katıldığı ve bu yıl 6’ncısı gerçekleşen After Market Konferansı’nda ayrıca ‘ABD’de Aftermarket Yapısı ve Network Sistemi’ konulu bir panele de yer verildi. VALEO Türkiye Ülke Direktörü & Orta Doğu Genel Müdürü Burak Akın’ın  ‘Satış Sonrasında Yeni Trend ve Zorluklar, Tedarikçiler tarafından İnovatif Çözümler’ başlıklı sunumunun yoğun ilgi gördüğü etkinlikte, TAYSAD & AUTOCARE İşbirliği Anlaşması’nın imza töreni yapıldı. AUTOCARE, 2 binden fazla üye şirket ile 4 milyon kişiye istihdam olanağı sağlayan ve ABD’nin yıllık gayri safi hasılasının yüzde 2'si olan ( 328 milyar dolar ) otomotiv Aftermarket piyasasını başarılı bir şekilde temsil eden, seçkin ve bağımsız bir kuruluş olarak biliniyor.

Dünya aftermarket pazarlarının temsilcileri konuştu

IHS/POLK Otomotiv Aftermarket Satış Müdürü Marcus Zahren’in ‘Sektöre ilişkin Genel Global Değerlendirme’ başlığı altında konuşma yaptığı etkinlikte, ‘Türkiye Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi’, ‘Avrupa Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi’, ‘Çin Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi’ ve ‘Amerika Otomotiv Aftermarket Değerlendirmesi’ konuları da alanında uzman isimler tarafından işlendi. Yıllık satın alma hacmi 21,5 milyar doları bulan ABD'nin otomotiv parça satın alma gruplarından Auto Parts Alliance ve 1Parts Global AfterMarket Services temsilcileri konferansa katılarak TAYSAD Üyeleri ile yüz yüze görüşmeler yaptı ve konferans haftası kapsamında fabrika ziyaretleri gerçekleştirdi.

Çin’de aftermarket alanında 11 milyar dolar yıllık satın alma hacmi olan Çin Otomotiv Parça & Aksesuarları Kurumu CAPAC başkanının da sunumuyla katıldığı konferansta Çin’de sektörün işleyişi anlatıldı. TAYSAD ile işbirliği anlaşması bulunan CAPAC, mevcutta Avrupa’dan yaptığı otomotiv yedek parça satın alma hacmini Türkiye’ye kaydırmak ve Türk otomotiv tedarik sanayinin Çin’deki pazar payının arttırmayı amaçlıyor.

 

“İnternet otomotiv sektörünün aktörü haline gelecek” - Marcus Zahren, Aftermarket Satış Müdürü, IHS/POLK

“Dünya otomotiv sektörü hızla büyüyor. En büyük bürüme oranı ise Çin pazarında yaşanıyor. 2020’de küresel araç pazarının yarısı 10 yaş üzerinde olacak. Bu da tamir-bakım sürecini etkileyecek. Bazı pazarlarda tüketicinin ekonomik koşuluna göre çözümler üretilmesi gerekiyor. Sektöre internet gibi yeni aktörler girecek ve internet/bilişim sektörün en önemli aktörlerinden biri olacak.”

“Otomotiv sektörü Afrika pazarını keşfetmeli” - Mubarak Moosa, Gelişmekte Olan Pazarlar / Otomotiv ve Ulaştırma Bölüm Başkanı, Frost&Sullivan

“Dünyada her 4 yetişkine bir araç düşüyor. Her 3-4 araçtan birisi Çin’de yapılıyor. Sektör için Orta Asya ve Afrika çok önemli. Oradaki pazarlar henüz tam keşfedilmedi. Özellikle Afrika gizemli bir pazar. Sektör, müşterilerini doğru bilgilerle doyurmalı. Müşteri bilinçli olursa sağlıklı hizmet sunulur. Yakın gelecekte araç satışı, parça satışı internet üzerinden yapılacak. Araçlar kendi sistemleri üzerinden servislere /tamircilere bağlanıp arızalarını önceden haber verebilecekler.”

“Otomotiv sektörü telematik ile tanışacak, araçlar online iletişim kuracak” - Wolfgang Meyer, After-Market Birimi Danışmanı, CLEPA

“Sektörde bilişim, bilgi giderek daha da öne çıkıyor. Yakın gelecekte hem tamir bakım aşamasında hem de araç içinde bilişim bilgisi kullanılabilecek. Araçlar kendi sistemleri üzerinden satış servisine, yetkili servise, tamirciye, diğer araçlara, hatta trafik lambasına bile bağlanabilecek. Araçta kablosuz online bilginin kullanılma sistemine ‘telematik’ diyoruz.  Bu kavram bir süre sonra sektörün en önemli unsurlarından birisi olacak.”

“Türkiye, Çin otomotiv sektörü açısından çok önemli”

  • Chen Kangren (Çin Otomotiv Parça Aksesuarları Kurumu Başkanı)

Dünyadaki tüm markalar Çin pazarına giriyor. Birçoğu Çin’e fabrika kuruyor. Çin’de 300 milyon ehliyetlinin 154 milyonu araç sahibi. Çin’de 1.3 milyar nüfus olduğu için çevre koruma sorunu var. O yüzden çevreci araçlara daha çok ihtiyaç var. Devlet bu alanı destekliyor. Çin’de son 5 yılda bakım/servis bütçesi çok büyüdü.  O yüzden bu alana ‘altın endüstri’ diyoruz. Türkiye, Avrupa’ya açılan bir kapı olduğu için bizim açımızdan çok önemli. Biz, Çin olarak Türkiye ile otomotiv alanındaki işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz.

“Otomotiv üretiminde Uzakdoğu öne çıkacak”

  • Burak Aksu (Valeo Türkiye ve Orta Doğu Genel Müdürü)

Kısa süre öncesine kadar otomotiv üretiminde Avrupa başı çekiyordu. Şimdi Uzakdoğu öne çıkmaya başladı. 2 yıl sonra özellikle Çin, Kore, Japonya, Hindistan gibi ülkelerin daha da öne çıkacağını öngörebiliyoruz. Otomotiv ürünlerinde güvenlik çok önemli. Tüketici aldığı ürünün güvenilir olduğundan, sağlamlığından emin olmalı. Bu da servis hizmeti sunan firmaya bağlılığı arttırır. Yakın gelecekte telematik unsurunun çok da öne çıkacağını öngörebiliyoruz. Araçların online iletişimi sektörde birçok işi kolaylaştıracak.

“Amerikalılar için arabalar özgürlüktür”

  • Arlene Davis (Amerika Otomotiv Satış Sonrası –Aftermarket- Sanayi Derneği Başkan Vekili)

Amerikalılar arabaları çok sever. Ona bir çocuk gibi bakarlar. Arabada seyahat etmek özgürlüktür. İçinde müzik dinler, video izler, istediği yerde durur, eğlenir, modifiye yapar… O yüzden Amerikalılar için arabalar çok önemli. Amerika’da tüketicinin % 80’i servise giderken % 20’si kendi tamir yapar. ABD’de 212 milyon ehliyetli var. Sadece 2014’te 16 milyon araba satıldı.

 

“Teknoloji ve bilişimi kullanmak sağlıklı büyümeyi hızlandıracak”

  • Bülent Öztuna (TE-B Danışmanlık Genel Müdürü)

Üretim sanayisinde data bilgisi öne çıkıyor. Yakın gelecekte çok daha öne çıkacak. Telematik sistemle online bilgi akışı sağlayan araçlar, bu süreci daha da önemli kılacak. Data bilgilerini verimli kullanmak çok önemli. Bu, sektörde üretimi, gelişmeyi, büyümeyi sağlıyor. Otomotiv sektörü büyüdükçe data bilgisine, bilişime daha çok yatırım yapacak. Sektörü daha da büyütmek bilişimden sağlıklı yararlanmak ile olur. Otomotiv sektörü, küresel aktörlerle rekabet edebilmek için bilişim, AR-GE gibi alanlara daha çok yatırım yapmalı.

“Telematik teknolojisi sadece otomotivi değil, ülke ekonomisini etkileyecektir”

  • Mehmet Kürümlüoğlu (R&D Danışmanlı Yönetim Başkanı /Almanya)

Endüstride teknoloji daha yoğun kullanılmalı. Almanya’da devlet bu alanı destekliyor. Endüstride teknolojiyi kullanmak verimi çok arttıracak. Verilemek, veriyi yönetmek, bilgi teknolojisi sektörde çok önemli.  AR-GE yatırımları sektörü büyüttükçe ülke ekonomisi de büyüyor. Otomotivdeki telematik gelişim süreci sadece sektörü değil, bütünü ile ülke ekonomilerini de etkileyecektir. 


Lütfen Tüm Üyelerimiz için Tıklayınız >




prev
next